![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: hen hen Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem. Próbuję wyciągnąć, w jednym zapytaniu do bazy: 1. liczbę rekordów z tabel "tabela1" oraz "tabela2" 2. dwa pola o największej wartości z "tabela3" Bez problemu uzyskuje te wyniki pisząc osobne zapytania. Jednak na potrzeby mojego Forum chcę połączyć te zapytania w jedno, by móc wyświetlić wyniki np. różnych informacji o jakimś poście na Forum i nie wiem z której strony to ugryźć. Jeśi ktoś wie jak proszę o podpowiedź. Z góry dziękuje ![]() [10.03.2006 22:45] Myślałem o czymś takim:
...ale wywala błąd: Cytat You have an error in your SQL syntax near 'COUNT(*) as post_count, post_comment COUNT(*) as post_comment_coun' at line 1 Błąd pobierania info o forum! SELECT posts COUNT(*) as post_count, post_comment COUNT(*) as posts_comment_countFROM posts, post_commentLEFT JOIN forumON forum_id, forum_name, forum_description No to kombinuje dalej... ![]() [10.03.2006 23:27] Takie coś działa, ale...
...po wstawieniu w odpowiednie miejsce zmiennej $PostCount, wartość powtarza się w każdym, z wyświetlonych przez funkcję while() wyników i jest taka sama... [11.03.2006 8:13] A może wyjściem z sytuacji będzie zastosowanie kilku zapytań połączonych jakąś funkcją lub pętlą? [12.03.2006 9:46] Już sobie poradziłem. Zastosowałem osobną tabelę przechowującą dane o liczbie tematów i wypowiedzi. Tabela jest niewielka, posiada tylko kilka pól i rekordów więc z wydajnością nie będzie problemów... ![]() Temat uważam za zamknięty... Pozdrawiam ![]() Ten post edytował missile 12.03.2006, 09:52:53 -------------------- Ważne, by mieć cel... Bo czym jest życie bez niego...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 21:39 |