![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam,
czy istnieje sposob odwolania sie do wszystkich elementow z tej samej klasy? przyklad: proszę używać poprawnego bbcode poprawiam revyag chcialbym jednym poleceniem zmienic np. kolor tekstu we wszystkich divach, wszystkie sa w tej samej klasie, wiec podejrzewam ze jest na to jakis sposob, niechcialbym nadawac im id bo jesli bedzie ich 100 to robi sie problem z gory wielkie dzieki za wszystkie sugestie pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz tak:
Kod <script type="text/javascript"> function col() { cont = document.getElementById("cont").childNodes; for(i = 0; i < cont.length; i++) { if(cont[i].className == 'a') { cont[i].className = 'b'; } } } </script> Kod <style type="text/css"> div.a { color:red; } div.b { color:blue; } </style> -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mogloby byc ale, co jesli bedzie tak
a tych zawnetrznych divow bedzie bardzo duzo, a ja chcialbym zmienic wszystkie divy z klasy "a". |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz dodać paramter do funkcji js, bedący wskaźnikiem na dany kontener
Kod <script type="text/javascript"> function col(cont) { cont = document.getElementById(cont).childNodes; for(i = 0; i < cont.length; i++) { if(cont[i].className == 'a') { cont[i].className = 'b'; } } } </script> -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
no ale co mi to da, ja chce zmienic kolor tekstu we wszystkich divach w calym dokumencie a nie tylko w cont1, czy cont2, a podawanie wszystkich wskaznikow mija sie z celem bo jak napisalem tych divowo-cont moze byc np 100, pozatym co jesli wewnatrz diva z cont1 oprocz divow wewnetrznych bedzie jeszcze tabela, to w funkcji js w cont mam nie tylko divy ale i tabele w ktorej nie chce zmienic koloru tekstu.
|
|
|
![]()
|
|
Trzeba było od razu napisać że chodzi Ci o elementy w całym dokumencie.
Kod <script type="text/javascript"> function col() { var c = document.getElementsByTagName("div"); for(var i = 0; i < c.length; i++) { if(c[i].className=='a') { c[i].className='b'; } } } </script> Zrobiłem przykładowe zagnieżdzenia, żebyś zobaczył że jest ok. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
blisko ale to jeszcze nie to,
a jesli bede mial w dokumencie poza divami z klasy 'a' takze divy klasy 'q', w ktorych nie chce nic zmianiac chce zeby dalej byly w klasie 'q'? a te z klasy 'a' zmienic na klase 'b', oczywiscie divy sie przeplataja i wystepuja w roznych miajscach w calym dokumencie |
|
|
![]()
|
|
Dobrze że myślisz z wyprzedzeniem, ale czy sprawdziłeś jak zachowa się skrypt w sytuacji którą opisujesz ?
W całym dokumencie zostaną zmienione klasy divów o klasie 'a'. Przecież widać to jak na dłoni w skrypcie. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
przyznaje nie sprawdzilem,
dzieki za pomoc pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:20 |