![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam formularz do wyslania pliku na serwer. Czy istnieje mozliwosc sprawdzenia w JS, czy sciezka do wysylanego pliku w formularzu jest wpisana poprawnie? Tzn. ze to rzeczywiscie jest sciezka do istniejacego pliku, a nie ze ktos sobie wpisal jakies bzdury i nacisnal wyslij? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ale przeciez w formularzu uploaduje sie plik przy pomocy <input type="file" ...
http://4programmers.net/(X)HTML/Input To pole powoduje, ze plik wybiera się bezposrednio z dysku, przy pomocy eksplorera, a nie ze ty se cos wpiszesz. Czyli ze sciezka jest poprawna. pozatym js nie ma prawa wertowac sam z siebie dysku klienta ps: w zasadzie to mozna se z palca cos wpisac, ale to nie przejdzie, nawet jesli jest poprawna sciezka. (chyba ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lepiej to zrobić po stronie php, bo JavaScript może służyć tylko jako pomoc przy walidacji danych przychodzących i jest często zawodny. Powód: łatwo wyłączyć JavaScript
A w php:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodawanie w php mam tak:
A formularz: I wlasnie o to chodzi, ze moge sobie wpisac dowolny ciag znakow i php mi to przyjmuje, tworzac pusty plik o nazwie jaka wpisze sobie w formularzu. Dlatego chcialbym juz przed wyslaniem skontrolowac, czy taki plik u klienta istnieje czy moze ktos sobie glupoty wpisal. EDIT: Male sprostowanie: glupoty moge sobie wpisac w FF i wyslac jako plik. IE nie pozwala wyslac czegos co nie jest plikiem. BTW: Rzadko sie zdarza zeby IE robil cos lepiej, ale jednak :-) Ten post edytował marcini82 10.03.2006, 10:23:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:05 |