![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący skrypt:
Według skryptu zostaje wysłane ciacho, a przy pierwszym załadowaniu strony powinno się pojawić "Jeszcze cię tu nie było ![]() ![]() ![]() Jak widzicie jestem początkujący, a problem jest banalny. Liczę na wskazówki i z góry dziękuję ![]() Ten post edytował tiraeth 9.03.2006, 13:31:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.wstaw BBcode
2.działa! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wspomniałem wcześnije jestem początkujący. Nie wiem o co biega z BB codem. Możesz podać skrypt jak to ma wyglądać.
Z góry dziękuję ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Wyrzucam do Przedszkola
2. Bycie początkującym nie zwalnia ze znajomości Regulaminu. Popraw bbCode w pierszym poście! 3. Przeczytaj to: setcookie() a bedziesz wiedział jak poprawnie wysyłać ciastko. Są tam przykłady, które powiedzą i wszystko. |
|
|
![]()
|
|
Oki, wracając do pierwszego postu. Kod który jest tam zawaryt pochodzi z kursu ze strony: kurs
Oto urywek który mnie fascynuje najbardziej Cytat Przykładowy skrypt z wykorzystaniem ciasteczek: <? setcookie("ciacho",TRUE); $ciastko = $_COOKIE['ciacho']; if($ciastko==TRUE) echo "Byłeś już na tej stronie ![]() else echo "Jeszcze cię tu nie było ![]() ?> Powyższy skrypt wysyła ciastko do użytkownika z wartością logiczną TRUE, po czym sprawdza, czy ciastko to posiada taką wartość. Przy pierwszej wizycie na stronie wyświetlony zostanie napis: Jeszcze cię tu nie było ![]() Oznacza to, że ciastko jest widoczne dopiero po ponownym przeładowaniu strony. Następna wizyta użytkownika spowoduje wyświetlenie napisu: Byłeś już na tej stronie ![]() Ponieważ jest to wyrywek z kursu nie może tam być błędów. Problem polega na tym, że u mnie to nie działa. Możesz mi to wyjaśnić dlaczego? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby to ciastko było ważne po przeładowaniu strony, trzeba nadać mu jakś czas ważności.
Jak to zrobić? Masz to w linku podanym przeze mnie. P.S. "Ponieważ jest to wyrywek z kursu nie może tam być błędów." - skąd ten wniosek? Błędny zresztą. W wywołaniu setcookie() brak trzeciego parametru, który pomimo tego że jest opcjonalny, to jest zarazem kluczowy. |
|
|
![]()
|
|
Dla potrzeb testowana mój kod wygląda teraz tak:
A po kolejnych przeładowaniach strony pojawia się wciąż: Cytat Jeszcze cię tu nie było ![]() Dlaczego? Ten post edytował merick 9.03.2006, 14:36:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy testujesz to na lokalnej maszynie czy na jakimś serwerze? Jeżeli na serwerze to sprawdź datę na serwerze.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma co się dziwić, za każdym razem ustawiasz ciacho, które bedzie ważne następnym razem. A potem znów je ustawiesz i znów będzie ważne następnym razem, ....
Wywal ten kurs, wode z mózgu Ci zrobi. Powinieneś ustawić ciacho tylko wtedy kiedy go nie ma:
|
|
|
![]()
|
|
Testuję to na na swoim kompie. Mam tu Krasnala 2.7, data chyba jest pobierana z systemu w takiej sytuacji.
Ten skrypt który mi podesłaliście wywala bład. Wygląda to tak: Cytat witaj pierwszy raz Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at c:\usr\krasnal\www\session\session11\session.php:11) in c:\usr\krasnal\www\session\session11\session.php on line 12 Próbowałem też usuwać ciacho i od nowa wszystko i taki sam błąd wywala. Idąc dalej zgodnie z sugestją z poprzedniego posta zmieniłem swój kod do takiej postacji:
A wynik działania wcale się nie zmienił. Wciąż wywala, że: Cytat Jeszcze cię tu nie było ![]() Zgodnie z tym dochodzę do wniosku, że kod jest oki, ale ciacho nie powstaje. Mimo ustawienia przeglądarki na akceptowanie ciastek coś może powodować że nie mogą zostać utworzone. Nie wiem czy w dobrym kierunku idę. Może ma ktoś jakiś pomysł? Będę wdziękczy za każdą sugestię i pomoc. ![]() P.S. Niby przedszkolny problem, a rozwiązania wciąż brak. Ten post edytował merick 9.03.2006, 18:44:57 |
|
|
![]()
|
|
Oba skrypty działają. I ten który podałes wyżej i mój.
Twoim problmem jest to że to nie jest całość Twojego skryptu. Gdzieś wcześniej prawdopodobnie wysyłasz już nagłówki a nie możesz tego robić. |
|
|
![]()
|
|
Temat zakończony. Wszystkiemu był winny firewall. Wystarczyło go wyłączyć i już wszystko działa jak należy.
![]() Dzięki za dyskusję ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 19:17 |