![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem, musze przychowywac wiele danych ok 70 w bazie danych i teraz nie wiem, czy dla kazdej danej -zmiennej tworzyc osobne pole w bazie, czy wrzucic wszystkie do jednego pola i potem przy wykonywaniu skryptu rozbijać ten ciąg na tablice i potem juz sobie na niej pracować. Które rozwiązanie będzie lepsze?
-------------------- Gry online
|
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 425 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja ym obstawiał to pierwsze. Poza tym nie możesz sobie jakoś sensowanie posegregować tych zmiennych na parę pól?
-------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też myślałem nad segregacją, np na 3-4 pola, i chyba mi się to uda zrobić, ale jeśli np będę czesto korzystał z tych danych to nadal to bedzie lepsze rozwiązanie?
-------------------- Gry online
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 425 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może powiesz do czego to ma służyć? Jakiś cache, ustawienia skryptu czy coś innego?
-------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
Te dane mają służyć do obsługi skryptu toplist, a więc większość z nich będzie wczytywana w chwili wyświetlania danej toplisty, np takie zmienne jak: ile pierwszych pozycji ma być wyswietlona z banerem, maksymalna ilość pozycji w topliscie itp.
Bedę też musiał przechowywać style do danej toplisty w bazie , aby użytkownicy mogli poprzez formularze je sobie dowolnie zmieniać. -------------------- Gry online
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(pepus88 @ 2006-03-04 21:07:24) czy dla kazdej danej -zmiennej tworzyc osobne pole w bazie, czy wrzucic wszystkie do jednego pola Drugie rozwiązanie powinieneś od razu wykluczyć. Po pierwsze 70 kolumn w jednej tablicy to wcale nie jest dużo. Po drugie zaprojektuj sobie porządnie bazę danych, bo może okazać sie, że potrzebujesz przechować dużo mniej, niż 70 atrybutów, a dobry projekt ułatwia późniejsze modyfikacje i rozbudowę. Po trzecie - baza danych do tego służy, żeby operować na dużych ilościach danych i przy dobrym projekcie oraz umiejętnym wykorzystaniu SQL php ograniczy się do pobierania danych i ich prezentacji, przez co zaoszczędzisz dużo pisania. Po czwarte baza danych na ogół działa szybciej, niż skrypt. -------------------- tort
eX Blog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:37 |