![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat We are glad to finally unveil the Zend Framework project. We have worked hard in the past few months with our partners and the community to get to this stage. We believe the Zend Framework can already be of great use to php developers, although we still have a lot of work ahead of us. Jestem ciekaw, czy choć trochę ustandaryzuje to proces budowania aplikacji w php. W każdym razie php w końcu się doczekało swojego oficjalnego frameworka: http://framework.zend.com/download |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm szczerze mówiąc myślałem ze ten framework będzie w C i bedzie wkompilowany w jądro ewntualnie jako biblioteka:) A tak to pfff. Otworzyłem pierwszy lepszy plik a tam 15 require_once O_o. no ale zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bylo na sieci, ze to bedzie framework oparty na php, a nie na c.
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Dla mnie to nic nie zmienia
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Póki co KUPA :]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LOL co to jest?
I jeszcze to frameworkiem nazwali. Buhahahaha. Zobaczymy co zrobia delej. Może akurat uda im się zmienić to w coś wartego uwagi, na razie nie ma czym sobie głowy zawracać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eee tam. Trudnbo to frameworkiem nazwać.
Zbiór klas i tyle. Kopia eZ Componets. Jak narazie lipa. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Warszawa | Jankowce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ktos probowal to uruchomic dla testow - bo u mnie wszystko co bylo w katalogu demos konczylo sie fatal error, brak dokumentacji do instalacji w katalogu dokumentacji,
nie doszukalem sie rowniez tak slawetnie zapowiadanej wersji activerecord dla php - chodz moze zle szukalem - ale jak tu szukac gdy nic nie chce dzialac. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie wykrozystali funkcji __autoload() - z tego co zagladalem nie ma tak strasznego narzutu na wydajnosc. Niemniej jednak podobnie jak wszyscy sadze - ze caly ten framework mocno przereklamowali - przynajmniej jak na obecna chwile. -------------------- Dev Env: php 5.0.5 | 5.1.1 / Apache 2.0.55 / MySQL 5.0.16 / apd
Dev platform: Windows XP | Debian Sarge |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat nie doszukalem sie rowniez tak slawetnie zapowiadanej wersji activerecord dla php Moze sie myle ale napisanie czegos takiego jest proste jak drut. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że to wcale nie takie proste. Oddzielenie (całkowite) modelu od kontrolera - tak jak to jest zrobione w Ruby w php nie byłoby takie proste.
-------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co ma wspolnego oddzielanie modelu od kontrolera z activerecord'em?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla mnie ActiveRecord to tylko model - ale to moja wlasnie opinia.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Właśnie przeglądasz Zend Framework. Słuchajcie, do czego służą klasy: HttpClient, Zend_Uri_Http oraz za co odpowiada HTTP Request? Nie jestem biegły z anglika, dlatego pytam tutaj...
Ten post edytował eMartio 22.03.2006, 21:06:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Cytat(eMartio @ 2006-03-22 21:06:20) Właśnie przeglądasz Zend Framework. Słuchajcie, do czego służą klasy: HttpClient, Zend_Uri_Http oraz za co odpowiada HTTP Request? Nie jestem biegły z anglika, dlatego pytam tutaj... nie dubluj pytan... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja zaspamuję: http://fipaj.livenet.pl/blog/index.php/200...sze-spojrzenie/
W skrócie: może i kupa, ale na pewno klas. I to całkiem przydatna kupa... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
imho , jesli juz zend robi frameworka powinni go razem wkompilowac w php - powinien byc napisany w C, bo tak niczym sie nie rozni od masy innych.
|
|
|
![]()
|
|
http://devzone.zend.com/content/samples/ed...2/phpblox2.html
Zabawa dopiero sie zaczyna - to co teraz widzimy to tylko wstep ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
mnie to sie wogole nie podoba
|
|
|
![]()
|
|
Mnie tez nie do konca - jesli php wedruje w ta strone to ja spadam do MS-a
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mnie tez nie do konca - jesli php wedruje w ta strone to ja spadam do MS-a A co myslales ze jak sie rozwinie? Przeciez wszystko zmierza w ta strone. Jednym kliknieciem i "polowa aplikacji" zrobiona -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:43 |