![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jeśli komórka w bazie danych jest pusta, a sortje według kolumny, w której się znajduje robi to w następujący spośób:
pusta... pusta... a... b... c... itd.? Mam wrażenie, żę nie. -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
Specjalista ds. Pozycjonowania Aplikacji Internetowych Copywriter |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakie jest dokładnie pytanie?
Sortowanie ASC zadziała tak jak pokazałeś pod warunkiem, że pisząc puste miałeś na myśli Null (pozdrawiam ![]() Sortowanie DESC odwróci kolejność sortowania. Czy to takie trudne sprawdzić samemu? 5 sekund roboty. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I co? I mam kolumne Gadu:
Cztery rekordy. Jakiś numer jakiś numer Jakiś numer (pusty) Kiedy chce sortować nie sortuje (ani w górę, ani w dół) Kiedy zamiast pustej komórki dodawane jest NULL (przez bazę danych) również sortowanie się sypie... dlaczego? -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Moze pokaz nam strukture tabeli, dane w niej i zapytanie Twoje.
Ja se zrobilem wlasnie testową tabelę i zapewniam Cię, iż dobrze sortuje. nic się nie sypie. Mam i nulle, mam i puste pola, mam i jakies numery -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Struktra bazy danych:
id (kluczowe autonumeracja) login haslo kod (potrzebny do potwierdzenia rejestracji) status (aktywowany lub nie - 1/5) data (założenia lub aktywacji konta) ostatnie_logowanie ostatnie_ip ostatni_host gadu tlen skype www imie pytanie (w razxie przypominania hasła) odpowiedz ranga (użytkownik administrator itp) dataurodzenia_dzien dataurodzenia_miesiac dataurodzenia_rok ostatnia_aktywnosc (na bazie tego bola zrobiłem zabezpieczenie by nie dodawano więcej niż 1 komentarzy itp. w ciągu pół minuty) kod_email (w razie zmiany maila) nowy_email (przed autoryzacją nowego maila) email_status (czy podany wyżej mail jest aktywowany - 1/5) Najprawdopodobniej problem wynika z zapytania, które podam poniżej. Na stronie z wyświetlaniem listy użytkowników znajduje się pole wyboru z kilkoma opcjami. Ze względów estetycznych nazwy różnią się od pól w bazie danych, a co za tym idzie musiałem napisać skrypt pełen warunków np. (W polu wyboru jest "numeru gadu-gadu", a warunek zmienia to na "gadu" i dalej wstawia do sortowania. Poniżej pole wyboru:
Poniżej skrypt zamiany wybranej opcji na nazwę kolumny w bazie danych MySQL:
Trochę tego jest i jeśli tylko ktoś ma chwilę prosiłbym o przeanalizowanie. Bład nie wynika jednak z bazy, więc Nospor masz rację... :- ) W bazie w kolumnie gadu są 4 pola (trzy z jakimis numerami gadu w tym dwa identyczne i jeden pusty) za pusty próbowałem podstawić jakiś inny i i tak nie sortowało. Sortowanie przebiega poprawnie na poziomie loginu, adresu e-mail statusu rangi, daty założenia/aktywacji konta, oraz adrsu ip (ostatniego). Sypie się natomast przy skype tlen i gadu. HA! :- ) Znalazlem... dla zaintersowanych. W drugim zapytaniu było: Cytat ORDER by $sortowanewedlug, login $sortowaniejak A powinno być: Cytat ORDER by $sortowanewedlug $sortowaniejak, login $sortowaniejak
Ten post edytował The Night Shadow 7.03.2006, 11:30:30 -------------------- Programista Stron i Serwisów WWW oraz Aplikacji Internetowych
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 18:32 |