![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wie ktoś może czy treść błędu wyświetlanego przez php zamiast na stronie da się zapisać do pliku?
Na przykład mam taki komunikat: Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Unknown MySQL Server Host 'host' (1) in /www/script.php on line 9 Przed funkcja mysql_connect() wstawiam @ i na stronie nic się nie pojawia ale chciałbym zapisać sobie ten komunikat do pliku testowego. Jest jakaś funkcja albo zmienna w której siedzi ten komunikat?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znak małpy (@) ukrywa błąd przy danej funkcji, jeżeli błąd występuje.
Jeżeli używasz PHP5 to znajdziesz dużo klas do obsługi błędów ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 7 Dołączył: 5.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Komunikaty błędów mysql możesz uzyskać wywołując funkcję mysql_error(). Zerknij na funkcję error_log(), która umożliwia wysyłanie komunikatów o błędach na maila czy do wskazanego pliku oraz set_error_handler(), która pozwala zdefiniować własną obsługę błędów. Dobrym adresem do staru będzie Manual
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql_error
@konys: jak pisałem swojego posta, twojego jeszcze nie było ![]() Ten post edytował Fipaj 4.03.2006, 19:12:21 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może jest jeszcze jakiś odpowiednik mysql_error() dla innych funkcji jak file(), explode() itp.? Żeby użyć error_log() jako pierwszy parametr muszę podać treść komunikatu. Dla funkcji MySQLa użyję mysql_error() a jak wykombinować treść komunikatu dla pozostałych funkcji? Nie chodzi mi o tworzenie własnych komunikatów. Zależy mi na oryginalnym komunikacie.
W ogóle nie kumam programowania obiektowego, klas, dziedziczenia i innych takich ale ostatecznie może być PHP5 najwyżej coś doczytam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zawsze użyc np.
Ale nie wiem, czy mozesz dawac jakies funkcje w die, a wiec mozesz zrobic tez tak:
A gdy uzywasz php w wersji 5 - obsługa błedów.. masz art. na ten temat na php.pl/. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:41 |