![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
postanowilem przerzucic sie na php5 wiec jestem stosunkowo nowy w temacie obiektów. Z gory przepraszam jak pytania beda raczej proste, ale nie potrafie sobie sam z nimi poradzic ani znalezc odpowiedzi. Stworzylem sobie dwie klasy (uniwersalne) A ) do laczenia z baza i wykonywania zapytan wszelkiego rodzaju B ) do tworzenia plikow, zapisywania w nich, odczytywania z nich, zmiany uprawnien etc Teraz pisze wlasnie 3 klase ktora otrzymuje dane z formularza, sprawdza je, przeksztalca sobie tak jak ma i: a ) dodaje wpis do bazy danych przy pomocy klasy A b ) tworzy plik przy pomocy klasy B tylko wlasnie nie wiem jak mam rozwiazac to abym mogl wykorzystac metody z klas A i B w mojej klasie C do wczoraj potrzebowalem tylko zapisywac do bazy wiec dalem: Kod class C extends A i dzialalo poprawnie, dokladnie tak jak chcialem, ale teraz jeszcze musze tam wcisnac B, oczywiscie moge dac: Kod class A class B extends A class C extends B ale czy takie rozwiazanie jest dobre? Mi wydaje sie ono troszke dziwne... Prosze o rade z gory dziekuje z powazaniem Wojciech Skowronek Ten post edytował Skowron86 3.03.2006, 11:36:55 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie zawsze dziedziczenie jest najlepszym rozwiazaniem.... P.S. poczytaj o statycznych klasach i metodach... wtedy bedziesz mogl wywolywac funkcje klasy bez tworzenia instancji np.
Ten post edytował LBO 3.03.2006, 12:05:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak, to tez wchodzi, w gre, ale myslalem ze jest jakies lepsze rozwiazanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
W kazdym bardz razie, dziekuje bardzo za pomoc, zaraz to zastosuje pozdrawiam Wojciech Skowronek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
We większości książek o programowaniu obiektowym jest zalecane stosowanie kompozycji zamiast dziedziczenia. Sprzyja to zwiększeniu zachowania spójności i zmniejszeniu stopnia powiązania. Jeśli stworzysz bardzo skomplikowane drzewo dziedziczenia możliwe, że dojdziesz do sytuacji w której mimo stosowania klas będziesz zmuszony poprawiać kod w kilku(nastu) miejscach.
Więcej na temat kompozycji i dziedziczenia znajdziesz w tej książce Ten post edytował splatch 3.03.2006, 12:29:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:05 |