![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2003 Skąd: Piła Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam nadzieje ze ktos mi pomoze, to jest chyba proste...
Kod <?php
$k=$_GET["dalej"]; if ($dalej=="") { include("baner1.htm"); } if ($dalej=="") { include(news/news.php"); } if ($dalej=="sonda") { include("sonda/pokaz.php"); } if ($dalej=="surf") { include("zawartosc/surf.htm"); } if ($dalej=="maile") { include("zawartosc/maile.html"); } if ($dalej=="inne") { include("zawartosc/inne.php"); } if ($dalej=="systemy") { include("zawartosc/systemy.php"); } .... etc... Czy da sie zrobic tak zeby nie pisac tak dlugiego kodu i skrocic to jakos zeby sam pobieral nazwe z katalogu. powiedzmy mam takich 50 linijek z katalogiem zawartosc, mozna jakos to w funkcji napisac... Z gory dziekuje bardzo za pomoc pozdr |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze skożystaj z instrukcji switch... a po drugie powiedz o co ci dokładnie chodzi?
![]() -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2003 Skąd: Piła Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm jestem poczatkujace to po pierwsze.
a chodzi mi dokladnie o skrocenie tego kodu zeby nie pisac ciagle tego Kod if ($dalej=="xxx")
{ include("zawartosc/xxx.php"); } a te "xxx" to zawartosc katalogu "zawartosc" mozesz mi to napisac? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsza sprawa:
pisz code zamykaj tak jak znaczniki HTML... Druga sprawa, napisz po prostu: [php:1:b822083736]<?php include("zawartosc/$dalej.php"); ?>[/php:1:b822083736] i powinno działać... -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Druga sprawa, napisz po prostu:
[php:1:fea8fe4ff0]<?php include("zawartosc/$dalej.php"); ?>[/php:1:fea8fe4ff0] i powinno działać... No tak ale nadal moj kod bedzie dlugi. Zmienna $dalej musi pobierac wartosc z katalogu "zawartosc" i musi byc w petli, mam racje? Tylko jak to napisac. Dzieki juz mi pomogles ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
[php:1:c610fed608]<?php
$katalog="./news/"; $uchwyt=opendir($katalog); while($element = readdir($uchwyt)) { if ($element!='.' and $element !='..')$elementy[] = $element; } closedir($uchwyt); ?>[/php:1:c610fed608] Takim sposobem masz w tablicy $elementy wszystkie pliki z katalogu news... Mam nadzieje że o to chodziło... ![]() -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdz to:
[php:1:0ebb619645]<?php $k = $_GET['dalej']; $dir = 'zawartosc/'; if(is_file($dir . $k) && !ereg('..',$k)) { include($dir . $k); } else { include('baner1.htm'); include('news/news.php'); } ?>[/php:1:0ebb619645] W tym wypadku zawsze dolaczy Ci ten plik co trzeba i bedziesz mial zabezpieczenie przed wychodzeniem do katalogow nadrzednych ![]() Mam nadzieje, ze sie nigdzie nie pomylilem. -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
Pisze tak:
[php:1:6bfa81d2ea] <?php $k = $_GET['dalej']; $dir = 'zawartosc/'; if(is_file($dir . $k) && !ereg('..',$k)) { include($dir . $k.htm); } if ($dalej=="") { include('baner1.htm'); include('http://192.168.1.111/~nowy%20folder/news/news.php'); } ?>[/php:1:6bfa81d2ea] jak jest index.php newsy sie wyswietlaja baner tez, ale jak zmienie adres na np. index?dalej=kurs, gdzie kurs.htm znajduje sie w folderze zawartosc nic sie nie pojawia ![]() Albo tez tak chodz to pewnie calkiem zle [php:1:6bfa81d2ea] <?php $katalog="./news/"; $uchwyt=opendir($katalog); while($element = readdir($uchwyt)) { if ($element!='.' and $element !='..')$elementy[] = $element; } closedir($uchwyt); $k = $_GET['dalej']; if ($dalej=="") { include('baner1.htm'); include('http://192.168.1.111/~nowy%20folder/news/news.php'); } if ($dalej=="$element") ( include('zawartosc/$dalej.htm') ) ?>[/php:1:6bfa81d2ea] i tutaj blad wyskakuje ze nie ma takiego pliku ![]() ![]() Jesli nadal jestescie chetni mi pomoc bede wdzieczny pozdr |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprobuj tak:
[php:1:de585195d2]<?php $k = $_GET['dalej']; $dir = 'zawartosc/'; if ($dalej=="") { include('baner1.htm'); include('http://192.168.1.111/~nowy%20folder/news/news.php'); } else { if(is_file($dir . $k.htm) && !ereg('..',$k)) { include($dir . $k.htm); } else { echo "Nie można odnaleźć strony. Błąd 404."; } } ?> [/php:1:de585195d2] -------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
-> Administracja serwerami Linux i FreeBSD |
|
|
![]()
|
|
No i wyswietla mi sie ten komunikat "Nie można odnaleźć strony. Błąd 404. "
Tak jakby nazw z katalogu nie pobieralo ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze zly dir podales, sprobuj bezwzgledny
-------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
-> Administracja serwerami Linux i FreeBSD |
|
|
![]()
|
|
dir jest raczej dobry bo jak zrobie zwykle
[php:1:e62e8df889] if ($dalej=="cos"); ( include("zawartosc/cos.htm") ) [/php:1:e62e8df889] to wszystko dziala... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzaj bezpośrednio z superglobali, nie rób kopii zmiennych...
[php:1:0930464359]<?php $katalog = 'zawartosc/'; if( isset($katalog . $_GET['dalej'] . '.htm') && file_exists($katalog . $_GET['dalej'] . '.htm') ); ( include $katalog . $_GET['dalej'] . '.htm'; ) ?>[/php:1:0930464359] -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
borec: Twoj podpis nie jest zgodny z regulaminem. Prsze jak najszybciej go zmienic.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Szubin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pisze tak:
[php:1:7824815d89] <?php { include('baner1.htm'); include('http://192.168.1.111/~nowy%20folder/news/news.php'); } ?>[/php:1:7824815d89] includować to można z lokalnego dysku, a nie po ip czy przez http czy cokolwiek innego... |
|
|
![]()
|
|
Cytat Sprawdzaj bezpośrednio z superglobali, nie rób kopii zmiennych...
[php:1:96729e4c4a]<?php $katalog = 'zawartosc/'; if( isset($katalog . $_GET['dalej'] . '.htm') && file_exists($katalog . $_GET['dalej'] . '.htm') ); ( include $katalog . $_GET['dalej'] . '.htm'; ) ?>[/php:1:96729e4c4a] Ok tylko tu jest blad w 3 linijce Kod Parse error: parse error, unexpected '.', expecting ',' or ')' in c:usrkrasnalwwwnowy folderindex.php on line 60
probuje wpisac nawias gdzies ale caly czas to samo, mozesz pomoc? ![]() pozdr |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Szubin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [php:1:feea2b1b96]<?php
$katalog = 'zawartosc/'; if( isset($katalog . $_GET['dalej'] . '.htm') && file_exists($katalog . $_GET['dalej'] . '.htm') ); ( include $katalog . $_GET['dalej'] . '.htm'; ) ?>[/php:1:feea2b1b96] Na początek nawiasy: [php:1:feea2b1b96]<?php $katalog = 'zawartosc/'; if( isset($katalog . $_GET['dalej'] . '.htm') && file_exists($katalog . $_GET['dalej'] . '.htm') ); { include $katalog . $_GET['dalej'] . '.htm'; } ?>[/php:1:feea2b1b96] Widzisz różnice? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na końcu 3 linijki jest niepotrzebny średnik... Ot literówka...
-------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 18:14 |