![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem jak napisać wyrażenie regularne o mniej więcej takiej treści:
:arrow: łańcuch zawierający wszystjie znaki drukowalne oprócz podanego ciągu. Ja potrafię napisać tylko początek dalej coś nie mogę. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi sie ze takie cos powinno działać:
Kod ereg("[^$omin]", $ciag);
Zwruci true, jeżeli w podanym ciągu nie ma frazy zapisanej w zmiennej $omin... Nie testowałem... Jeżeli chodzi ci o cos innego to sprecyzuj... -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co rozumiesz pod pojęciem "znaki drukowalne"?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Omega: przykro mi, ze publicznie.. Ale czy mógłbys zacząć korzystać ze słownika?
Zulus: Poza zdefiniowaniem pojęcia "znaki drukowalne", podaj to, co Ty już zrobiłeś. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
($od)[[:print:]]+($do)
i to działa ale nie wiem jak dodać oprócz określonego ciągu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Omega: przykro mi, ze publicznie.. Ale czy mógłbys zacząć korzystać ze słownika?
Nie ma sprawy... Wszyscy sie do mnie za to zcepiają, i nie mogą zrozumiec że to choroba... No może ja publicznie wyjaśnie.... ![]() ![]() Zbaczam z tematu, ale skoro juz to juz... ![]() -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Omega: moje wyjasnienie poszło na PW.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A JA DALEJ NIE WIEM CO MAM WPISAĆ
![]() |
|
|
![]()
|
|
Czekaj, czekaj.. bo ja się nie umiem połapać.
Możesz podać przykładowe stringi i string wynikowy, jaki chcesz uzyskać? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
robie sobie forum i chciałem zrobić coś w stylu bbcode, aby wyodrębnić kod użyłem takiego wyrażenia
[php:1:40e16aa131]<?php eregi("( )", $message1, $bb); ?>[/php:1:40e16aa131] i wszystko jest fajnie dopuki nie pojawi się tekst poniżej kodu, abo co gorsza drugi(wyświetla wszystko poniżej znacznika no i właśnie w tym tkwi problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:784d6baed6]<?php
$text = '1 slowo [ php ]1 kod[ /php ] 2 slowo [ php ]2 kod[ /php ] 3 slowo'; preg_match_all("# #i", $text, $matches); print_r($matches); ?>[/php:1:784d6baed6] Wynik jest w tablicy $matches... Poczytaj jeszcze o samej funkcji [manual:784d6baed6]preg_match_all[/manual:784d6baed6], bo ma opcjonalny parametr który często się przydaje... ps. znaczniki php poszerzone bo nie widac ich w ramce... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
dzięki, co prawda nie do końca rozumiem to wyrażenie (chodzi o #) ale resztę kapuję BIG THX
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:05 |