![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie może głupie ale bardzo często spotykam się z taką definicją:
Kod html, body { } body { } Dla czego dodatkowo definiuje się styl doa html, body? Co to daje? pozdrawiam -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciężko powiedzieć kto do czego to użył.
To, czy zdefinicujesz czcionkę dla body czy html, nie am właściwie znaczenia. Bo body odziedziczy parametry ustawione dla html. Osobiście bardzo lubię wykorzystywać html i body do budowy szablonów. Zawsze oznacza to o jakiś jeden znacznik mniej. Przykład: Nadajesz tło dla html, dzięki czemu cała strona ma coś "pod spodem", a body formatujesz nadając szerokość, marginesy itp. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Zajec @ 2006-03-02 08:38:57) Ciężko powiedzieć kto do czego to użył. To, czy zdefinicujesz czcionkę dla body czy html, nie am właściwie znaczenia. Bo body odziedziczy parametry ustawione dla html. Osobiście bardzo lubię wykorzystywać html i body do budowy szablonów. Zawsze oznacza to o jakiś jeden znacznik mniej. Przykład: Nadajesz tło dla html, dzięki czemu cała strona ma coś "pod spodem", a body formatujesz nadając szerokość, marginesy itp. Rozumiem ale bardzo często jest podane Kod html, body {} I zastanawiałem się dlaczego definiowane jest to samo jednocześnie dla html i body. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma chyba żadnego głębszego celu :-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj sobie taki styl dla dokumentu i oglądnij pod Fx i IE:
Kod body { height: 100%; } div { height: 100%; border: solid 1px red; } Teraz zmień na: Kod html, body {
height: 100%; } div { height: 100%; border: solid 1px red; } -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W tym coś faktycznie może być, dawno nie bawiłem się z height: 100%;.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(wassago @ 2006-03-04 11:54:45) Daj sobie taki styl dla dokumentu i oglądnij pod Fx i IE: Kod body { height: 100%; } div { height: 100%; border: solid 1px red; } Teraz zmień na: Kod html, body { height: 100%; } div { height: 100%; border: solid 1px red; } Widziałem. Potrafisz wytłumaczyć takie zachowanie? Dlaczego po dodaniu słowa html następuje taka zmiana pod FF i Operą? -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 425 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te przeglądarki poprawnie interpretują css.
-------------------- nospor, jestem z Wami.
Alpha IT |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo elementem podstawowym - w XHTML - jest html, a nie body - jak mogło być w HTMLu. Znaczy to mniej więcej tyle, że w html MUSZĄ znajdować się inne elementy (oprócz DOCTYPE).
A co do powyższego przykładu: wartość atrybutu height dla elementów html i body domyślnie wynosi auto. Więc rozciagnięcie body do 100% wysokości spowoduje rozciągnięcie go do wyskości jaką zajmuje element nadrzędny czyli właśnie html. P.S.: IE w Strict Mode też poprawnie wyświetla ten przykład. Ten post edytował gekon 4.03.2006, 22:34:17 -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
OK, a macie pomysł jak zrobić, aby zarowno HTML i BODY leżały pod całym tekstem, a w razie jego małej ilości sięgały do dolnej krawędzi ekranu?
http://paulinka.be/test/1 http://paulinka.be/test/2 Jestem może i blisko, ale wysokość body to zawsze 100% ekranu, a nie nadrzędnego elementu :-| |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:01 |