![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
przeszukałem forum, ale nie znalazłem tego co mi jest potrzebne. Wszędzie jest sposób z nazwami obrazków w tablicy. Ja potrzebuję wyświetlać jeden losowy obrazek z katalogów. Jeden losowy obrazek spośród katalogów wpisanych do tablicy, a najlepiej jeśli zadeklarowanych w jakimś pliku tekstowym (nie chcę edytować kodu jeśli dodam jeszcze jakiś katalog który ma być uwzględniany przy losowaniu). Jak zwykle proszę Was o pomoc ![]() ![]() Ten post edytował tiraeth 5.03.2006, 16:39:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozsz zrobic to tak:
1. odczytac podkatalogi katalogu glownego 2. wylosowac katalog 3. odczytac wszystkie pliki z wylosowanego katalogu 4. wylosowac plik i go wyswietlic przydatny link: http://pl.php.net/manual/pl/function.opendir.php masz tam fajny przyklad Ten post edytował Adiasz 1.03.2006, 15:02:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. odczytac podkatalogi katalogu glownego
2. wylosowac katalog nie, nie. Nie wszystkie katalogi w głównym mają być uwzględniane w losowaniu. Tylko te które miałbym w pliku txt zadeklarowane. Tzn. jeden spośród tych wymienionych w pliku txt byłby losowany, a z niego losowany plik. Tyle, że ja teorię jako tako mam. Mniej więcej wiem jakich funckji użyć. Gorzej to napisać. Jeśli ktoś umie z głowy to bardzo proszę o pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
galeries.txt
Kod folder inny_folder jakiś/ukryty/folder Do tego w kolejności: 1. file() - ładujesz nazwy do tablicy 2. array_rand() - losujesz nazwę 3. Masz folder więc przeglądasz jego zawartość ładując do tablicy. Pytanie jak poskutkuje moim skokiem tętna, bo na forum znajdziesz tysiąc sposobów "jak?" to zrobić ![]() 4. array_rand() - losujesz obrazek z tablicay obrazków ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ok, mam takie coś:
plik screen_katalogi.txt: Cytat galeria/screeny/1 galeria/screeny_poboczne/360 wyswietlanie ( {SCREEN_KATALOG} i {SCREEN_ZDJECIE) zastępowane są przez zmienne $screen_zdjecie i $screen_katalog): nie działa... i nie mogę podać błędu, bo działa to całkiem losowo - raz, że katalogu nie może otworzyć, raz, że jakiegoś 0/ czasem 1/, albo r/ itd, czasem ładuje się bez błędu, ale nie wyświetla się miniaturka jak ma się wyświetlać.... katalogi i miniturki istnieją. gdzie błąd? ![]() Ten post edytował Aklim... 5.03.2006, 16:41:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 23:44 |