![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam nastepujacy problem Otoz mam system newsow gdzie mam wpisywana date posta. Data jast funckja date('Y-m-d'); i teraz chcialbym wyswietlac posty z danego miesiaca z tym ze miesiac wybieram poprzez formularz skrypt jest taki ale nie wiem jak zrobic zapytanie aby wyswietlalo mi dane elementy spomiedzy wymienionych dat
no i pojawia sie problem bo proboje pokombinowac ale jakos mi nic nie wychodzi... bede wdzieczny za pomoc ps. Problem okazal sie blahy bo uzylem porownania aby wyswieltalo dane wg kryterium
temat mozna zamknac ale moze komus sie przyda rozwiazanie ![]() sorka za marnowanie czasu. Ten post edytował podziak 28.02.2006, 22:47:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
proponuje zapoznac się z manualem:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/dat...-functions.html
ps: i uzywaj wlasciwego bbcode ps2: podawaj kod tylko niezbędny -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo fajnie kombinujesz.
Aby wybrać rekordy z pomiędzy dat można użyć funkcji BETWEEN ![]()
W php można to zrobić tak:
A teraz jak wybrać dane z konkretnego miesiąca? Można też BETWEEN, ale można też inaczej - używając LIKE:
Co wybierze nam wszystkie daty z lutego 2006. Mam nadzieję, że w miarę dobrze to opisałem ![]() Powodzenia -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
TomASS zwrocil mi uwage na brak uniwersalnosci mego rozwiązania. oczywiscie brakuje roku:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 09:12 |