![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z zapytaniem do bazy. Wyciągam z bazy dwie zmienne i następnie chciałbym dokonać na nich operacji arytmetycznej i wyciągnąć to jako trzecią zmienną. Niestety nie wiem jak to zrobić w jednym zapytaniu.
Jeżeli zrobię 'costam1' * 'costam2' to wynik jest oczywiście NULL, bo wtedy wysyłam stringi do operacji arytmetycznej. Jeżeli tak jak pokazane jest we wlkejonym kodzie, to MySQL wywala błąd, że nia ma kolumn costam1 costam2. Można to zrobić na dwóch zapytaniach (koniecznie mnożyć muszę w MySQL, bo wynik służy mi jako kryterium sortowania) ale to troche nieelegancko. Jak to wyciągnąć w jednym zapytaniu ? Pozdrawiam Edit: Podstawienie zapytania w wyniku którego otrzymuję zmienną costam1 i costam2 dziala jak nalezy, ale wg mojego przekonania wykonuję to samo (dość skomplikowane) zapytanie 2 razy, a ja chciałbym raz cos mieć jako zmienną a później tego używać. Da się tak ? Ten post edytował sawic 28.02.2006, 18:20:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ale kombinacje alpejskie
![]()
edit: trzeba bylo od razu pisac oco ci chodzi ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No cóż.
W tym przypadku kombinacje alpejskie są potrzebne gdyż moje zapytanie wygląda mniej więcej tak:
I chodzi mi o to, że do arytmetyki potrzebuję jeszcze raz robić skomplikowane rzeczy, a te rzeczy są już wcześniej widoczne jako konkretna zmienna. Kieruję się optymalizacją kodu. Bo tak zapisane zapytanie działa jak najbardziej. Pozdrawiam Ten post edytował sawic 28.02.2006, 18:27:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.07.2025 - 02:18 |