![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę tego posta chociaż nie wiem czy mam dobre odczucie w tym temacie. Otóż na początku istnienia bazy OpenGEO, kiedy się jeszcze rozwijała, autorzy kierowali się zaszczytnym celem a mianowicie takim, że bazy danych miały być darmowe - dlaczego ? gdyż był to projekt publiczny, setki osób uzupełniało bazę danych o kolejne adresy - teraz te setki osób zostały zrobione na szaro. (sam dodałem około 2tyś adresów) . Jednak od nowego roku nowe bazy danych z adresami nie są dostępne - nieświadomi użytkownicy dalej uzupełniają w ramach wolnego czasu rekordy OpenGeo. Podano do informacji że ukazywanie się nowych baz nie jest możliwe ze względu na problemy techniczne - dlatego ostatni zrzut bazy datowany na 12 grudnia 2005 zaiwera 3mln adresów. Skoro tak ? to dlaczego wersja komercyjna (!) posiada już prawie 4mln adresów. Społeczność OpenSource dalej wprowadza adresy IP - i co ma w zamian ? ano to że jakaś zabawna "firma" dorabia się cudzym kosztem. Polska ? Ale do rzeczy, nie piszę tego posta by się żalić ale zapytać bardziej zaawansowanych PHPowców o to, czy nie myśleli o tym aby stworzyć za pomocą społeczności php alternatywy dla OpenGEO ?
Ten post edytował Bastion 28.02.2006, 16:10:05 -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:35 |