![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie proste zapytanie
A teraz mam pytanie jak zrobić żeby w obrębie peselu np. 00000000000 który powiedzmy występuje 3 razy. Wykonał operację (czyli np. jeżeli są tam data_od i data_do - to żeby odjło w 1 wierszu date_do - data_od poczył dodał różnicę dat z 2 wiersza poczym dodał różnicę dat 3 wiersza). Czyli jak zrobić żeby zamknąć mu miejsce poszukiwania do tych 3 tylko wierszy. (W części o php, starałem się to rozwiązać, ale niestety nie udało mi się próbuję innych sposobów stąd moje pytanie). Ten post edytował Wykrywacz 1.03.2006, 16:54:31 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem.
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa super i o to mi chodziło, tylko że to topiero połowa mojego problemu.
Problem polega na tym, że często pojawia się tak że ten sam posel pojawia się 2-3 krotnie (raz nawet 43x). A jeżeli pojawi się 2 razy to wychodzą mi jakieś dziwne wyniki znaczy się wyszedł mi -8862. Jak zrobić żeby liczył to osobno. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Poproszę przykładowe dane które generują błąd.
Szczególnie że powyższy przykład od razu zakładał, że dany PESEL pojawi się kilkakrotnie. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
OK tamten błąd to mój błąd miałem źle wpisane daty:
Ale wyskoczyła mi jedna rzecz, Mianowicie mam daty pesel data_od data_do 123 2006-02-01 2006-02-28 123 2006-04-01 2006-04-25 Wynik tego powinnien być 53, przy tym zapytaniu wylicza mi 51, jest to normalne bo ucina przy odejmowaniu 1 dzięń. czyli sformułowanie powinno wyglądać
gdzie n to liczba występujących peseli czyli w rozpatrywanym przez nas przypadku 2 (jeżeli rekordów było by 43 to byla by to liczba 43). ROZWIĄZAŁEM : liczba "n" to -
Wszystko gra dzięki. Jeszcze jedno pytanie mam tylko co do budowy pętli: Chce zrobić tak że mam jeszcze jedną date data_rozw i jeżeli data_do > data_rozw to liczy mi do daty rozw. Możesz mi pomóc proszę bo w sql to jeszcze super nie jestem ![]() Zrobiłem coś takiego
MAM! W php (którego i tak do tego używam), wyciągnołem sobie najpierw wartości data_do i data_rozw tam zbudowałem pętle if poczym wynik podstawiam dopiero do selecta gdzie wygląda to tak:
Proszę nie zamykajcie jeszcze tego tematu bo może pojawi się coś kolejnego z czym nie będe wstanie sobie poradzić. Ten post edytował Wykrywacz 1.03.2006, 16:53:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:57 |