![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2006 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
mam kilka pytan a o to i one ![]() 1). Czy w php jest cos na wzor Ramek tak jak w html ![]() bawie się własnie robieniem stronki i zarazem ucze się php ![]() i nie wiem czy uzyc IFRAME i do niej ladowac pliki php ? czy moze sa inne rozwiazania poniewaz stronka ma byc jak najwiecej php_owa tak bym wiecej sie nauczyl ![]() 2). bawie sie rysowaniem czyli
reszta kodu wyswietla zawartosc tabeli tylko ze nic nie widac znaczy sie ze moge zobaczyc albo obrazek albo wyniki nie moge zobaczyc obydwu naraz ![]() jaka rada na to jest ![]() 3). czy mozna zrobic mape przyciskow na obrazku przez siebie narysowanym ![]() Za pomoc bede dozgonnie wdzieczny ![]() Ten post edytował Remx 24.02.2006, 17:08:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
image.php
index.html
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2006 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
dziekuje teraz juz wiem co i jak z wyswietlaniem podstawowych
![]() a co do ramek ![]() sa w php uzywa sie ramek z html ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma w php czegoś takiego jak ramki... Mylisz php z (X)HTML...
Zawsze do ramki możesz wrzucić plik .php, chociaż ja już w ogóle zrezygnowałbym z ramek, są przestarzałe... -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
a jak dzielisz stronke
![]() bo chce na stronie umiescic ze 3-4 minimum takich ramek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mylisz troche pojęcia.
php nie ma ramek gdyż wykonuje się po stronie server'a i zwraca wynik w tym wypadku HTML. Więc php może zwrócić Kod HTML z ramkami i będziesz miał ramki. Jednak polecałbym raczej użycie tabel i do odpowiednich komórek dołączanie plików php. np. index.php
I tak dalej ... Teraz by zobaczyć stronkę z newsami wywołujesz adres index.php?module=news Natomiast plik prawemenu będzie dołączony zawsze Pozniej oczywiscie mozesz poprobowac z szablonami ale narazie gdy uczysz się php powinno Ci to wystarczyć Ten post edytował Kuziu 24.02.2006, 19:08:44 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Dziekuje
![]() wlasnie tak chcialem zrobic znaczy sie ze do tabelki wlozyl bym plik ale mi sie cos zwalilo i myslalem ze tak nie wolno :/ zapomnialem odrazu zapytac sie w sprawie grafiki chodzi mi o Licznik graficzny odwiedzin strony w wiekszosci jest to mi jase ale nie moge znalezdz po polsku objasnienia ImageCopyResized niby tym poleceniem mam wycinac poszczegolne liczby z paska z cyfekami i wstawaic je kolejno na nowym tworzac za razem nowy obraz i licznik rownoczesnie poniszy kod mam z kursu jednego ale za chiny nie moge zrobic tak by działał ![]()
wyswietla mi sie jedynie czarny prostokacik i w zaleznoci czy bylo 1-9 czy od 11-99 lub 100-999 owy prostokacik sie powieksza o kolejne kilka pixeli czy tak jagby plac pod wklejane numerki jest robiony poprawnie gozej jest z tym kopiowaniem owych literek bo niechca dzialac ![]() Za pomoc bede wdzieczny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba lepiej byłoby zapisać 10 cyferek i łączyć je juz html'em gdyż co 1 zapytanie o stronę nie obciążałbyś server'a generowaniem obrazków.
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]() ![]()
|
|
i chyba tak zrobie :|
moze teraz tego nie uzyje ale nakladanie moze mi sie przydac niebawem Ten post edytował Remx 24.02.2006, 22:55:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:34 |