![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem. W kodzie css mam do znacznika body przypisany plik gif z tłem. Na to tło chciałbym nałożyć pasek i powielić go w poziomie.
Kod css: Kod body { background-image: url(background.gif); background-repeat: repeat-x; background-attachment: fixed; } .pasekglowny { background-image: url(pasek.gif); } i pisze coś takiego: I ten pasek się pojawia ale jak wpisze tekst w div'iei tylko jako tło tekstu. A na tym pasku nie chce mieć żadnego tekstu, bo to ma być ozdoba strony. Mógłbym dać między divem kilka znaczników </br> ale to nie jest eleganckie moim zdaniem. Więc przy pomocy innych udało się zrobić coś takiego Kod .pasekglowny { background-image: url(pasek.gif); width: 100%; // warstwa bedzie zajmowac 100% szerokosci w przegladarce height: 50px; // i 50 px wysokosci } Ale jak zrobię coś takiego to widać, że obrazek jest dokładany. Widać granice połączeń - brzydko to wygląda.. Czy jedynym wyjściem jest wycięcie całego obrazka? (ale wtedy automatycznie plik więcej waży) :/ -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie musisz w tytule pisac [css]. ale musisz dawac to wlasciwego dzialu, a u nas jest wlasnie dzial css. przenosze
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(nospor @ 2006-02-24 12:38:05) nie musisz w tytule pisac [css]. ale musisz dawac to wlasciwego dzialu, a u nas jest wlasnie dzial css. przenosze Rozumiem. Problem jest nadal :/ -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2003 Skąd: Tarnobrzeg/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm nie wiem czy dobrze rozumiem ale moze cos takiego Ci pomoze
oczywiscie ustawic sobie polozenie tego tla wzgledem własnych potrzeb Pozdrawiam Rafał -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Kill3R @ 2006-02-24 21:01:45) hmm nie wiem czy dobrze rozumiem ale moze cos takiego Ci pomoze Niestety to nie to. Kod css: Kod #kontener { margin: 0 11%; padding: 0; background-image: url(../layout/tlo.gif); background-repeat: repeat-x; background-attachment: fixed; } #belka { margin: 0; background-image: url(../layout/belka.gif); width: 100%; height: 131px; } Kod HTML:
belka.gif A tak strona wygląda -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 12:53 |