![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam 2 pytania:
1) Ustawiłem sobie tło ale chciałbym zostawić puste (białe pola) po lewej i prawej stronie (około 10%) i mam problem bo nie potrafię. Oto kod: Kod body { margin: 0 10% 0 10%; background-image: url(background.jpg); background-repeat: repeat-x; background-attachment: fixed; } Kod działa tak jakbym wogóle nie ustawił margin.. Czy da się to jakoś obejść? 2) Dlaczego jak dla znacznika body nie przypisze background-repeat: repeat-x; to i tak go powiela domyślnie (działa dopiero background-repeat: no-repeat; skutkuje) ? -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Stwórz kontener z tłem. Nie wymarginesujesz body bo niby względem czego ? Body stoi najwyżej w hierarchii.
2. Domyślnie ustawiane jest powtarzania i po x i po y. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie musisz w tytule pisac [css]. ale musisz dawac to wlasciwego dzialu, a u nas jest wlasnie dzial css. przenosze
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(revyag @ 2006-02-24 12:30:40) 1. Stwórz kontener z tłem. Nie wymarginesujesz body bo niby względem czego ? Body stoi najwyżej w hierarchii. 2. Domyślnie ustawiane jest powtarzania i po x i po y. Ad1. Kontener? Dopiero poznaje css i nie wiem o czym piszesz. Mógłbys napisać więcej na ten temat? Ad2. Rozumiem -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No diva w którym będzie cała strona i będzie on wymarginesowany jak chcesz.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Nie działa. Dopiero jak wpisze jakiś tekst i tło rozciąga się tylko na tekst, tak jakby dopełnienie w ramce..
Czy można używać samo bez tekstu, tylko po to, żeby wypozycjonować obrazek? Ten post edytował J4r0d 24.02.2006, 14:25:43 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Chyba nie łapiesz. Kontener robisz jeden dla całej strony. W nim powinna być cała struktura. Po co Ci kontener do samego tła strony ? Bez sensu. Jak wywalisz coś poza kontener to nie obejmie tego tło które chcesz ustawić.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Cytat(revyag @ 2006-02-24 13:22:10) Chyba nie łapiesz. Kontener robisz jeden dla całej strony. W nim powinna być cała struktura. Po co Ci kontener do samego tła strony ? Bez sensu. Jak wywalisz coś poza kontener to nie obejmie tego tło które chcesz ustawić. Rozumiem ![]() A swoją drogą to się zastanawiam czy można używać divów TYLKO do wypozycjonowania jakiegoś tekstu/obrazka (czy to jest poprawne)? @mike_mech: Jest ok ale na samym górze nad tłem jest biały pasek około 5mm. Jak się go można pozbyć? Bo działa tylko Kod margin: 0 10% 0 10%; ale wolałbym nie używać wartości ujemnych (które nie działają pod IE) ?
Ten post edytował J4r0d 24.02.2006, 14:38:27 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(J4r0d @ 2006-02-24 13:28:24) A swoją drogą to się zastanawiam czy można używać divów TYLKO do wypozycjonowania jakiegoś tekstu/obrazka (czy to jest poprawne)? @mike_mech: Jest ok ale na samym górze nad tłem jest biały pasek około 5mm. Jak się go można pozbyć? Bo działa tylko Kod margin: 0 10% 0 10%; ale wolałbym nie używać wartości ujemnych (które nie działają pod IE) ?Nie można używać diva tylko do pozycjonowania obrazka. Po to są tabelki. A tego białego paska nie pozbędziesz się - zastosuj tabele. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:43 |