![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki jest tego sens? Czy biblioteka QuickForm to dobra biblioteka? W czym ma przewage nad zwyklymi formularzami?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie wiem jak dziala QuickForm - nie uzywalem.
Wiem natomiast że jest sens korzystania z klas do formularzy (korzystam z wlasnej ![]() Dzięki takim klasom nie musisz się martwic w implementowanie walidatorów dla pol po stronie js czy php. Mowisz tylko, ze to pole ma byc walidowane jako int, nie moze byc puste i jeszcze cos tam i juz sie o nic nie martwisz. wszystko zalatwi ci klasa. Formularze wielostronicowe. Poprostu bajka. Juz sie nie martwisz ze musisz pamietac pola z innych stron. To wszystko zrobi za ciebie klasa. ty tylko mowisz ze to pole nalezy do tej strony i juz. Wersja do wydruku. Nie wiem jak to w innych jest, ale u mnie jest, ze ja ustawiam parametr preview na true i juz mi sie caly formularz generuje w wersji do wydruku. moge se ewentualnei zmienic jeszcze szablon, ale w wiekszosci wypadkow mi starcza ![]() Kazda klasa moze miec jeszcze inne mozliwosci. Ja se przykladowo dorobilem sekcje, dzieki czemu moge se w foemularzu dynamicznie dodawac pola (grupy pól- sekcje) i mi to klasa wychwyci i zwaliduje. Dorobilem se pola zależne od innych. czyli ze jesli odznacze jakiegos checkboxa, to mi inne pola znikają lub sie pojawiają w zaleznosci jaki tryb wybralem. Ja juz nie musze pisac js do tego. To mi robi klasa. I wiele innych ![]() POdsumowując: klasy do formularzy do duuuza oszczędnośc czasu i przejrzystość kodu ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor: projektuje swoja klase do budowania formularzy, dlatego mam pytanie - korzystasz z dobrodziejst ajaxa w swoim?
-------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Ja swoje napisalem tak, ze teraz zrobienie formularza to nie duza chwila czasu, wraz z walidacja, wypelnianiem odpowiednio pol, dodawaniem roznych dodatkow bbcode/ajax itp. Imho warto, ale trzeba uwazac zeby nie przesadzic z OOP ;] bo bedzie zamulac
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Bastion nie. niestety za ajaxa jeszcze się nie bralem. czas najwyzszy, ale jakos nie ma kiedy. Ale takie posty to moze na PW, chyba ze bedzie jakis glębszy związek z tematem topicu.
Choc w sumie moze i jest tu związek: @Vomit te klasy mogą za ciebie uzywać ajaxa ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, ze logowanie to wyjatek, poniewaz czy to dodawanie komentarza do newsa, czy tez rejestracja powinna byc przedstawiona za pomoca obiektowych formularzy?
Mozecie polecic cos innego niz Quick Form? O innych bibliotekach nie slyszalem. Z jakich wy korzystacie? |
|
|
![]()
|
|
Cytat dodawanie komentarza do newsa a co bedziesz mial w tym formularzu? textarea do dodania komentarza. cos jeszcze? Do jednego pola nie ma co zaprzegac calego mechanizmu. Klasy do formularzy wykorzystuje sie przy rozbudowanych formularzach, gdzie korzyści z tego są największe. mozna tez oczywiscie i do jednego pola zaprząc, ale większy z tego spadek wydajnosci niz korzyść ![]() Jakie klasy? Ja uzywam wlasnej. Jak mi cos brakuje to dodaje. Ale juz mi chyba nic nie brakuje (nie licząc piątej klepki ![]() Poszukaj na phpclasses.org tam jest duzo tego -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
w takim razie jak pogodzic obiektowe formularze z systemami szablonow? Wiem, ze niektorzy tworza pluginy do systemow szablonow, dzieki ktorym jest mozliwe tworzenie formularzy w szablonie. Co zrobic gdy jest inaczej?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
moja klasa dziala w oparciu o szablony, a konkretnie o smarty.
wygląda to tak: pola definiuje w php. metoda klasay: AddInput. Natomiast umiejscowiam je w szablonie o tak: {input name="nazwapola"} Mozliwe jest to dzieki temu, iz definiuje prefilter w smartym, dzieki czemu najpierw parsuje szablon, a pozniej wystąpienia moich pol zamieniam na pluginy. wszystko proste i przejrzyste ![]() przykladowy kod php: To jest bardzo podstawowy i uproszczony kod ![]() szablon: Tylko nie gancze mnie za <Table> - to stary kod ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:47 |