![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Ostatnio postanowiłem poprzyglądać się frameworkom i stworzyć coś własnego. Wybrałem model MVC. Problem mam teraz z logiką budowy MVC. Chciałem dodać autoryzację użytkownika, a co za tym idzie musze napisać obsługę sesji. I pojawia się pytanie... jak wdrożyć taką aplikację do modelu? Na stronie php.pl jest obszerny artykuł o frameworku. I tam jest przedstawiony schemat z multikontrolerem gdzie różne akcje są w jednym pliku. Ja aktualnie wybrałem ten drugi sposób czyli mam w katalogu pojedyńcze pliki z akcjami i każdy plik obsługuje jedna wybraną akcję. Zatem obsługa sesji wg. mnie powinna wylądować w katalogu z bibliotekami ? A następnie wykorzystywać ten plik w pliku z akcjami ? Kolejne pytanie to walidacja formularza, gdzie taki proces przeprowadzić. Byłbym wdzięczny za jakieś wstępne informacje... Pozdrawiam Ten post edytował Mappet 22.02.2006, 16:22:27 -------------------- Pozdrawiam
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
walidacje sobie mozesz robic w filtrach, albo w akcji, jak Ci tam wygodniej
autoryzacje mam w filtrze przed akcja bo mi tak pasuje najlepiej -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest fragment frameworka z php.pl Co to jest $_newsmodeldao ? Staram się dojść skąd jest ten identyfikator modeluDao ale nie widzę... -------------------- Pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Następnym razem podaj link
2. Spójrz kilka listeningów wyżej -------------------- |
|
|
![]()
|
|
1. worzenie_aplikacji_www/nudne_zadania_jeszcze_latwiejsze' target='_blank
2. tak jak zaleciłeś -> przeszukałem wczesniejsze listeningi i tam można znaleźć taki zapis
lecz w ostatecznym kodzie klasy widać że wywołanie modeluDao zostało zainicjowane pod inną zmienną ($this->_daoclass) chyba że jeszcze w abstrakcyjnej klasie dodać w konstruktorze ten fragment co wyżej? -------------------- Pozdrawiam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:15 |