Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> [xml/php5] Kodowanie - polskie znaki
poncjusz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chyba nie o to chodzi do końca, bo np. w phpmyadmin-ie mam ustawione kodowanie na utf-8 i wyswietla sie prawidlowo, jezeli dodam jakis rekord do bazy (wpisując chociażby źżćó), przez phpmyadmina to zapisywane sa w bazie jako utf-8 a przy tworzeniu xml jest nie tak jak trzeba
Go to the top of the page
+Quote Post
mariuszn3

-----

To nie ma znaczenia. phpMyAdmin zapewne informuje bazę, że pracuje w kodowaniu utf-8 i wtedy każdy ciąg znaków wychodzący z bazy czy przychodzący do bazy jest odpowiednio konwertowany do domyślnego kodowania w bazie czy danej tabeli. Czy w swoim skrypcie php informujesz bazę w jakim kodowaniu pracujesz?
Spróbuj przed jakimkolwiek zapytaniem wysłać do bazy:
  1. SET NAMES utf8

Wtedy baza zacznie Ci przesyłać dane w utf-8. Wtedy pewnie już nie będziesz miał problemów z plikiem xml i we flash'u zacznie wszystko grać ale jak spróbujesz dane wyświetlić poprzez foreach zobaczysz na stronie którą przedstawiasz jako stronę w kodowaniu iso-8859-2 krzaki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Sam fakt, że znaki wypluwane z php na stronę w iso-8859-2 wyświetlane są prawidłowo, świadczy o tym, że operujesz na ciągach znaków zapisanych w iso-8859-2. Pamiętaj, że php operuje po prostu na binarnych ciągach znaków, nie dba i nie sprawdza w jakim one są kodowaniu, wszystko bierze i wypluwa jak jest.
+Quote Post
Maslav

-----

Hej.
Mam podobny problem.
Generuję xml z bazy danych. Wygenerowałem sobie w utf-8 i wszystko ok.
Ale okazało się że dane z xml'a wyświetlane są na stronie z kodowaniem ISO-8859-2 i tu mam problem.
Bo w momencie w którym tworzę $dom->createElement i przekazuje do metody znaki ISO powoduje to zatrzymanie skryptu.

plz help
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.04.2026 - 19:00