![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam klase, ktora obsluguje baze danych, a w niej metode wyciagajaca wiersze z wyniku:
No i jak wywoluje normalnie to pobiera ladnie. Ale jak chce pobrac wszystkie wiersze:
to robi mi sie nieskonczona petla. Dlaczego $baza->pobierzWiersz() nie zwraca false jesli skoncza sie wiersze do pobierania? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OT
Po co Ci ta klasa? Jest ona całkowicie bezużyteczna, jest tylko nadpisaniem wbudowanych funkcji i nie robi nic poza nimi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Po co Ci ta klasa? Zalozenie bylo takie, zeby mozliwe bylo ewentualne przeniesienie aplikacji z pgsql na mysql pooprzez zamiane tej wlasnie klasy i ew. poprawienie jeszcze czegos tam, ale zeby nie trzeba bylo przy tym podmieniac funkcji bazy danych w calym kodzie. No i mam w niej obsluge bledow bazy danych. Ten post edytował marcini82 22.02.2006, 10:14:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro piszesz abstrakt bazodanowy to zajrzyj do AdoDB i do Creole.
Zobaczysz jak oni to robią. |
|
|
![]()
|
|
Wlasnie zaczalem myslec nad wykorzystaniem Pear DB zamiast mojej klasy. Ale to by wymagalo przerobki tego, co juz napisalem
![]() Zastanawia mnie czemu nie dziala to co jest, w koncu pobierzWiersz() zwraca to, co zwraca pg_fetch_array(), wiec dlaczego nie zwraca tez false jesli wiersze sie skoncza? A co do abstrakcji, czy Pear DB byloby dobrym wyborem? Nie mam z tym doswiadczenia a nie chcialbym sie znow w cos wpakowac. Tym bardziej ze goni mnie czas. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2004 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli masz cały system oparty na swojej klasie i nie chcesz go w całości przebudowywać to pobierz sobie AdoDB i napisz rozrzeszenie, dzięki któremu będize wstanie korzystać z AdoDB z zachowanie całego kodu... Miałem podobnie, pisałem klase do obsługi MySQL, aż doszedłem do momentu, kiedy to lepiej mi było się przesiąść na AdoDB i tam rozwijać ewentualne rzeczy których potrzebuję.
Przykład tworzenia modułu na podstawie AdoDB Lite -------------------- Hardware: Celeron 3.06, 512 MB DDR
Software: Apache 2.0, MySQL 4.0, php 4.3.1, Zend 5.1, Firefox |
|
|
![]()
|
|
No wlasnie, a jak wypada porownanie Pear DB i AdoDB? Bo zadnych konkretnych i sensownych stwierdzen nie znalazlem. Czy cos przemawia mocno na korzysc jednej biblioteki?
Ten post edytował marcini82 22.02.2006, 11:33:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:29 |