![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam menu, którego kolejność zależy od jednego pola w bazie, tzn. od jego wartości...
Mam w bazie: Kod Auto - Nazwa - PozMenu 404 - Meble Kuchenne - 1 405 - Meble Młodzieżowe - 2 406 - Sypialnie - 3 Jak powinno wyglądać zapytanie, które zmieni wartość odpowiedniego pola o '++' lub '--' oczywiste jest, że nie może sie powtórzyć pozycja w menu, więc musi nastąpic zmiana wszystkich oznaczeń. Ten post edytował chomiczek 21.02.2006, 16:01:27 -------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
w mysql chyba tego nie zrobisz, chociaz.., ale 2/3 querymi ;]
jezeli podnosisz to musisz liczbe ktora jest wieksza o jeden obnizyc o jeden, jezeli obnizasz to liczbe ktora jest mniejsza o jeden musissz podniesc W php liczysz te liczby i robisz odpowiednie update |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Pobierasz sobie wszystkie rekordy do tablicy
2. Odpowiednio sobie podmieniasz je 3. Usuwasz wszystkie rekordy z bazy danych 3. Wysyłasz pobrane wcześniej i zmienione rekordy do bazy Tak jest chyba najprościej ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm.. rozwiązałem.. zamieszczam na przyszłość jesli ktos by potrzebowała:
Pokazuje je na stronie sortują wg ASC więc tak naprawdę kliknięcie w G ma podnieść na stronie o jedną pozycję, ale w bazie zmienia się na $pozycja-1. A tym kodem robie update pozycji:
Hmm.. tak właśnie sobie myśle i jest jeden problem z tym skryptem.. jeśli zostanie skasowana jakaś pozycja.. wtedy odstep pomiędzy kolejnymi rekordami będzie np. 2 a nie 1.. póki co to wystarcza dla moich potrzeb, ale pasowałoby to zmienic na przyszlosć. Ten post edytował chomiczek 22.02.2006, 10:31:03 -------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:37 |