![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam 2 tabele: 'informacje' i 'woj', w ktorych przechowuję informacje dotyczące danych województw.
W 'informacje' uzbierało się już ponad 50000 rekordów i niestety całość trochę zaczyna mulić. struktura 'informacje': id int(10) UNSIGNED tytul text tresc text woj tinyint(3) miasto varchar(255) data_wprowadzenia date termin_waznosci datetime indeksy: id (UNIQUE), data_wprowadzenia, woj, termin_waznosci (INDEX) struktura 'woj': id tinyint(3) nazwa varchar(255) indeks: id (UNIQUE) Dane pobieram zapytaniem:
czasem wykonanie zapytania trwa nawet 30-40 sekund ![]() Jak takie coś przyspieszyć żeby mogło funkcjonować w warunkach strony www - wiadomo, musi się jakoś rozsądnie wczytywać. P.S. Przy wykonywaniu bardziej skomplikowanych zapytań (gdzie dochodzą jeszcze np. kategorie informacji, daty, terminy, dających mniej rekordów w odpowiedzi, wczytuje się dużo szybciej) P.P.S.: ... a wogóle jak dużo rekordów pomieśli tabela MySQLa, bo może jestem przy wartości granicznej czy co...:/ ? pozdro Alek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat czasem wykonanie zapytania trwa nawet 30-40 sekund Zapytanie czy wyświetlenie wyników trwa 30-40 sekund. Napisałeś że wykonanie, jednak wolę się upewnić ![]() Cytat Jak takie coś przyspieszyć żeby mogło funkcjonować w warunkach strony www - wiadomo, musi się jakoś rozsądnie wczytywać. Możesz pomyśleć o cachowaniu danych. Cytat uzbierało się już ponad 50000 rekordów . . . P.P.S.: ... a wogóle jak dużo rekordów pomieśli tabela MySQLa, bo może jestem przy wartości granicznej czy co...:/ ? MySQL może teoretycznie pomieścić nawet Terabajty danych. 50 tyś to nawet chyba nie kwalifikuje się do bazy średniej wilkości. Z taką ilością danych MySQL nie powinien mieć kłopotów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
sprawdzaj _po_koleii_, nie wszystkie naraz: wywal SQL_CALC_FOUND_ROWS wywal DISTINCT zmień joina na inner (FROM informacje AS t1 INNER woj AS t2 ON (t1.woj=t2.id) upewnij się że klucze są poprawne przesortuj dane (ALTER TABLE `informacje` ORDER BY `woj`) jak to nie pomoże pokaz EXPLAIN ps. jak będziesz robił jedną rzecz naraz zobaczysz co pomaga i będziesz wiedział na przyszłość ps2. jak zmienisz joina na inner sprawdź czy zakres zwracanych danych jest identyczny - te funkcje nie są równoważne ... pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz kilka bledow w struktorze tabeli:
1. Id musi byc primary a nie unique 2. Podobna sprawa z tabela woj 3. Zrob to na relacjach @TomASS Cytat Możesz pomyśleć o cachowaniu danych. Po co? @orson Cytat przesortuj dane (ALTER TABLE `informacje` ORDER BY `woj`) Jest zalozony indeks, wiec operacja ta jest zbedna I podobnie twierdze jak @orson Explain i wszystko bedzie jasne. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@SongoQ
1. i 2. adlaczego unique jest wolniejszy od primary? pytam w celach dydaktycznych ![]() 3. chodzi o to zeby zrobić dodatkową tabelę (powiedzmy info_woj) zawierającą pary informacja - województwo? czy to nie będzie wolniejsze (do joina dojdzie tabela relacji); poza tym to jest relacja *->1, więc nie wiem czy potrzebna dodatkowa tabela @orson Cytat wywal SQL_CALC_FOUND_ROWS SQL_CALC_FOUND_ROWS potrzebne mi jest do wydobycia info dla użytkownika i do stronicowania wyników - jaka jest alternatywa? (count(id) ![]() Cytat wywal DISTINCT tu faktycznie nie jest potrzebne, jest to pozostałość z większej kwerendy, gdzie używałem jeszcze kategorii informacji w relacji *->* (tabela informacje_kat) oto ona:
stąd nie mogę wywalić, bo będą się powtarzać wiersze wynikowe; chyba że można coś z tym zrobić... @TomASS Cytat Zapytanie czy wyświetlenie wyników trwa 30-40 sekund. Napisałeś że wykonanie, jednak wolę się upewnić zapytanie, czas podany przez phpMyAdmin Cytat Możesz pomyśleć o cachowaniu danych. Serwer MySQL ustawiony ma cache wewnętrzny, więc następne identyczne zapytania są wykonywane szybko; poza tym tablica się dość szybko zmienia (co kilka minut) ------------- poniżej wynik EXPLAIN: id select_type table type possible_keys key key_len ref rows Extra 1 SIMPLE t1 ALL woj NULL NULL NULL 55224 Using filesort 1 SIMPLE t2 eq_ref id id 1 mojabaza.t1.woj 1 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1 SIMPLE t1 ALL woj NULL NULL NULL 55224 Using filesort To jest odpowiedz ![]() Cytat 1. i 2. adlaczego unique jest wolniejszy od primary? pytam w celach dydaktycznych Widze ze teoria sie klania, poczytaj i odpowiedz sobie sam. Co ma na zadaniu w szybkosci i w laczeniu tabel primary a co robi unique. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
- zamieniłem UNIQUE na PRIMARY (w obu tabelach),
- wywaliłem DISTINCT - na relacje nie przechodziłem bo info do woj jest w relacji *->1, wiec starczy chyba kolumna woj w tabeli info (zdaje mi się że tak bedzie szybciej nawet) - do tego zchache'owałem w tablicy wojewodztwa, żeby nie robić złączenia zapytanie teraz wygląda tak:
...i dalej muli czy SQL_CALC_FOUND_ROWS tak zamula? a jeśli tak to jak można szybciej zliczyć wyniki zapytania (do stronicowania) p.s. EXPLAIN daje: id select_type table type possible_keys key key_len ref rows Extra 1 SIMPLE t1 ALL NULL NULL NULL NULL 55713 Using filesort |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Hmm - co prawda wydaje mi sie, że COUNT przy tej ilości elementów nie powinien być jeszcze zbyt wolny, szczególnie przy poprawnie założonych indexach.
Jeśli jednak w tym określonym przypadku nie chce chodzić to szybciej, to nie pozostaje nic innego, jak przechowywanie informacji o ilości "informacji" w tabeli woj, i aktualizowanie jej po każdej operacji na tabeli 'informacje'. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 12:52 |