![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Madka- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Mam mały problem i nie bardo wiem jak go roziązać. Otóż Chodzi o skrypt który po podaniu danych w formularzu będzie rozwiązywał układ równań. Czy możecie mi pomóc? Dziękuję z góry i pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Napisz formularz do wprowadzania danych
2. Odczytaj dane wprowadzone z formularza (to sa zupelne podstawy php --> manual) 3. Zastosuj wzor z wyznacznikami, oblicz i wypisz wynik -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ja proponuje bys wrocila do nas jak sie zastanowisz oco ci chodzi...
jaki uklad równan? z dwiema nie wiadomymi? z trzema? z milionem? co w formularzu podajemy? a, b, c,d? a moze ty nie wiesz jak sie rozwiązuje wogole takie uklady? jesli tak to nie to forum. poszukal o metodzie np. Gaussa jesli masz problem z kodem, to pokaz co zrobilas, a moze ci pomozemy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Madka- |
![]()
|
Goście ![]() |
Oczywiście chodzi o układ róznań z dwoma niewiadomymi a nie z milionem.
PS. Nospor bardzo "miłym" człowiekiem jestes |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Nospor bardzo "miłym" człowiekiem jestes dziękuję ![]() Nie sądzisz chyba że będę pisal: "kochana Madko, czy moglabys nam laskawie powiedziec (o ile to nie stanowi dla ciebie wielkiego problemu i nie zmęczysz paluszków) z iloma niewiadomymi ten uklad rownan jest?" ![]() ps: rozumiem ze odpowiedź dr_bonzo jest dla ciebie wystarczająca? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak sie sklada ze mialem kiedys napisany skrypt (dla siostry
![]() http://northslope.lap.pl/dev/ukladyLiniowe/ ale jak chcesz miec zrodla -- to musisz je sobie sama napisac (tez jestem "mily" ![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
np.
í îax+by=c ìcx+dy=e Gdzie: a, b, c,d,e - liczby podawane do formularza. Jak zrobic formularz to wiem a,e za bardzo nie wiem jak napsac odpowiedni skrypt php. |
|
|
-Madka- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dr_Bonzo
O taki wlaśnie skrypt mi chodzi. Wiem, że sama sobie musze napisać Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja - podobnie jak nospor, nie rozumiem Twojego pytania. Nie umiesz mnożyć? Nie umiesz policzyć wyznacznika, nie umiesz policzyć pierwiastka (z liczby ujemnej)?
To tak: masz równanie w postaci ax^2+bx+c = 0 i a!=0 ! liczysz delte:
jeśli jest dodatnia i różna od zera to liczysz z niej pierwiastek jeśli jest ujemna to liczysz rozwiązania zespolone jeśli jest zerem to liczysz jedno podwójne rozwiązanie -------------------- |
|
|
-Madka- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat(TomASS @ 2006-02-21 13:18:07) To tak: masz równanie w postaci ax^2+bx+c = 0 i a!=0 ! liczysz delte:
jeśli jest dodatnia i różna od zera to liczysz z niej pierwiastek jeśli jest ujemna to liczysz rozwiązania zespolone jeśli jest zerem to liczysz jedno podwójne rozwiązanie Taki skrypt akuratnie udało mi się napisać. Ale dzięki za chęć pomocy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a właśnie przy okazji, jak sie liczy pierwiastek w php ;]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2003 Skąd: Giżycko / Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(TomASS @ 2006-02-21 15:18:07) nie umiesz policzyć pierwiastka (z liczby ujemnej)? A to ci heca - jak można tego nie umieć, prawda? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Denver @ 2006-02-21 14:24:30) Cytat(TomASS @ 2006-02-21 15:18:07) nie umiesz policzyć pierwiastka (z liczby ujemnej)? A to ci heca - jak można tego nie umieć, prawda? A jednak są takie stwory które nie umieją tego zrobić tongue.gif... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam...
Pierwiastkowanie robi się tak jak potęgowanie, funkcją pow:
Cytat Cytat nie umiesz policzyć pierwiastka (z liczby ujemnej)? A to ci heca - jak można tego nie umieć, prawda? Nierozumiem... Jeśli chodzi o to, że nie ma pierwiastków z liczb ujemnych to proszę poczytać o liczbach zespolonych. Ten post edytował TomASS 21.02.2006, 17:17:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Madka, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś, to kolejna podpowiedź:
zrób warunek na wartość delty (na switch lub if) i: jeśli delta > 0 to daj x1=... x2=... jeśli delta = 0, to x=.... jeśli delta < 0 to licz na zespolonych. Na końcu każdej grupy (w każdym if-ie) na końcu wyechoj ixy i po sprawie @TomASS - nie każdy chodził do liceum mat-fiz i nie każdy studiuje na politechnice. 3/4 społeczeństwa zakończyło edukację matematyczną na mnożeniu i nie wiedzą co to pierwiastek (bo pieniędzy się przecież nie pierwiastkuje) a co dopiero liczby zespolone - zakładając, że trafi się tu jakiś nieszczęsny humanista, to wiedzieć o liczbie "i" nie będzie Ten post edytował Neojawor 21.02.2006, 17:25:08 |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Neojawor @ 2006-02-21 18:23:23) @TomASS - nie każdy chodził do liceum mat-fiz i nie każdy studiuje na politechnice. 3/4 społeczeństwa zakończyło edukację matematyczną na mnożeniu i nie wiedzą co to pierwiastek (bo pieniędzy się przecież nie pierwiastkuje) a co dopiero liczby zespolone - zakładając, że trafi się tu jakiś nieszczęsny humanista, to wiedzieć o liczbie "i" nie będzie Masz racje, że są ludzie, którzy mogą nie wiedzieć. Ale to jest forum do pomocy ludziom w php a nie w matematyce na poziomie ostatniej klasy liceum. Chwila szukania w google (wystarczy wpisać pierwiastek z liczby ujemnej) rozwiązuje wątpliwośći. -------------------- |
|
|
-Madka- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cytat(Neojawor @ 2006-02-21 16:23:23) Madka, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś, to kolejna podpowiedź: zrób warunek na wartość delty (na switch lub if) i: jeśli delta > 0 to daj x1=... x2=... jeśli delta = 0, to x=.... jeśli delta < 0 to licz na zespolonych. Na końcu każdej grupy (w każdym if-ie) na końcu wyechoj ixy i po sprawie @TomASS - nie każdy chodził do liceum mat-fiz i nie każdy studiuje na politechnice. 3/4 społeczeństwa zakończyło edukację matematyczną na mnożeniu i nie wiedzą co to pierwiastek (bo pieniędzy się przecież nie pierwiastkuje) a co dopiero liczby zespolone - zakładając, że trafi się tu jakiś nieszczęsny humanista, to wiedzieć o liczbie "i" nie będzie Mnie chodzi o rozwiazanie takiego układu równań, a nie równania kwadratowego, bo to już sobie zrobiłam. í îax+by=c ìcx+dy=e Gdzie: a, b, c,d,e - liczby podawane do formularza. Jak zrobic formularz to wiem ale za bardzo nie wiem jak napsac odpowiedni skrypt php do powyższego układu równań. Chodzi o metode wyznaczników albo przeciwnych współczynników. PS. Widzę, ze sporo tutaj "matematyków";). Jednen mądrzejszy od drugiego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Madka lekko przeginasz.
Wzory na wyznaczniki to nic innego jak proste działania dodawania i mnożenia. Nie mam pojęcia z czym Ty sobie nie radzisz? Dodawać nie umiesz? Czy wzorów nie znasz? Jak już policzysz wyznaczniki to wystarczy Ci kilka instrukcji warunkowych żeby zinterpretować wyniki i stwierdzić jaki jest układ (oznaczony, nieoznaczony, ..). Cytat PS. Widzę, ze sporo tutaj "matematyków";). Jednen mądrzejszy od drugiego. A ja widzę że ludzie nie myślą sami i oczekują, że ktoś pomyśli za nich ![]() Układ równań liniowych :: Układ kwadratowy ---update--- Może nie powinienem ale co tam. Masz gotowca. Bo po co wątek ma urosnąć do 100 postów ![]()
I co w tym takiego trudnego, czego nie rozumiałaś? |
|
|
![]()
|
|
Cytat else { echo 'Układ nie posiada rozwiązań'; } Tak dla ścisłości wielomian zawsze posiada tyle rozwiązań którego jest stopnia - w tym przypadku zawsze posiada dwa rozwiązania. Jeszcze raz zapodam link. I zacytuje: Cytat Każdy wielomian ma tyle pierwiastków, jaki jest jego stopień. Ale fajnie micke że dałeś gotowca - teraz resztę Madaka może sobie dorobić ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(TomASS @ 2006-02-22 22:22:50) Tak dla ścisłości wielomian zawsze posiada tyle rozwiązań którego jest stopnia Hehehe, nie musisz mi mowić. Wiem o tym doskonale. (5 lat studiów matematyki daje mi tą wiedzę ![]() Zawęziłem myślenie do liczb rzeczywistych, bo patrząc na otoczenie, nie ma co bawić się z liczby zespolone. Ale niech będzie: "errata"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:40 |