![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: C:/Windows/Temp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
wiem ze są arty na temat engine, ale szczerze mówiąc to nie zabardzo mi wychodzi czytanie w necie ![]() ale chodzi mi o to. 1.od strony teorii, o czym sie uczyć, aby w przyszłosci stworzyc swój engine??(klasy i obiekty??) 2.czy mozna skądś sciagnąć gotowy engine?? 3. hmmm tutaj zamieszczam podziękowania ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2003 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu znajdziesz coś co powinno Ci pomóc... Bardzo fajny artykuł na temat engine :-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: C:/Windows/Temp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
8) oka thx
a wie ktoś czy mozna sciagnąć gotowe engine?? prosciej by mi było to zrobić mając skrypt ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2003 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież tam masz gotowe fragmenty kodu :wink:
|
|
|
![]()
|
|
oka moze jakoś to zrozumiem
![]() ...........................POZDRO......................... |
|
|
![]()
|
|
yo a czy mozna engine bez SQL'a
![]() bo nie mam konta z sql;em ![]() |
|
|
![]()
|
|
Bez SQL'a będzie ciężko, myśle że [to] może Ci w jakiś sposób pomóc... :wink:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak planujesz cos zrobic, to jednak polecam zaopatrzyc sie w konto z jakims SQL-em - takie konta mozna miec za 40zl rocznie w promocji, a bez bazy danych raczej porzadnej strony sie nie da zrobic - tzn. php bez bazy danych nie rozwinie w pelni skrzydel
![]() |
|
|
![]()
|
|
hmmm no to może wytłumaczycie, albo dacie mi kod jakiegos prostego szablonu (nie engine tylko najprostszy szablon)
|
|
|
![]()
|
|
class.template.php
------------------------------------ [php:1:3ba2db3e88]<?php class Template { var $tmpl; var $dane; function Template ($name) { $this->tmpl = implode('', file($name)); $this->dane = Array(); } function add($name, $value = '') { if (is_array($name)) { $this->dane = array_merge($this->dane, $name); } else if (!empty($value)) { $this->dane[$name] = $value; } } function execute() { return preg_replace('/{([^}]+)}/e', '$this->dane["1"]', $this->tmpl); } } ?>[/php:1:3ba2db3e88] test.php ------------------------------------ [php:1:3ba2db3e88]<?php include 'class.template.php'; $tmpl = new Template('test.tpl'); $tmpl->add('title', 'tytuł strony'); $tmpl->add('autor', 'imie autora'); $tmpl->add('charset', 'iso-8859-2'); $dane = Array('imie'=> 'Marcin', 'podpis'=>'jakiś tam podpis'); $tmpl->add($dane); echo $tmpl->execute(); ?>[/php:1:3ba2db3e88] test.tpl ------------------------------------ Kod <html>
<head> <title>{title}</title> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset={charset}"> </head> <body> <p>Autorem strony jest {autor}</p> <p>Witaj {imie}</p> <p>{podpis}</p> </body> </html> No to jest taki banalny :-) A jeżeli chodzi o najlepszy system szablonów, to SMARTY. :-) |
|
|
![]()
|
|
oka kumam dzięki
ale teraz jak mam np podstrony menu.php (jak je wstawić bo nie wiem) no i np jeszcze kontakt.php. info.php jak to powstawiać no bo przeciez nie w array() |
|
|
![]()
|
|
Kod $tmpl -> add('menu', implode("", file('modules/menu.php')));
$tmpl -> add('main', implode("", file('modules/$page.php'))); {menu}, {main} |
|
|
![]()
|
|
czyli[php:1:0394c1c586]<?php
<?php include 'class.template.php'; $tmpl = new Template('test.tpl'); $tmpl->add('title', 'tytuł strony'); $tmpl->add('autor', 'imie autora'); $tmpl->add('charset', 'iso-8859-2'); $tmpl -> add('menu', implode("", file('modules/menu.php'))); $tmpl -> add('main', implode("", file('modules/$page.php'))); $dane = Array('imie'=> 'Marcin', 'podpis'=>'jakiś tam podpis'); $tmpl->add($dane); echo $tmpl->execute(); ?> ?>[/php:1:0394c1c586] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale sprubój Smarty, sa proste i bardzo dobre...
-------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
oka poprobuje te smarty, ale mam nadzieje ze są bez MySQL, znaczy że nie trzeba bazy danych, bo nie mam takiego konta
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak są bez baz danych, a jakbyś czegoś nie wiedziała to chętnie pomogę...
![]() -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
oka spox, ale musze dojechać jak zwykle do domu żeby sie za to zabrać
ale napewno sprawdzem ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 19:42 |