![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam po dluzszym czasie nieobecnosci.
Mam dzisiaj taki problem: mam baze danych, w ktorej jedna komorka zamiera pole kod_pocztowy, a druga miasto przyporządkowane do tego kodu. Reszte komorek pomijam. Uciete i skrocone na maxa:
I teraz pytanie jak sie za to zabrać? Zeby po wpisaniu do pierwszego inputa kodu pocztowego w drugim wyskoczylo mi miasto. Mozna by bylo jakos wczytac i gdzies zbuforowac rekordy, ale ich jest kilka tysiecy, wiec co mam zrobic:( Ten post edytował djluzak 19.02.2006, 18:39:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jeśli chcesz zrobić tak jak piszesz, czyli po wpisaniu kodu pocztowego wyskoczyło miasto bez przeładowania strony musisz użyć Ajax'a. Jeśli się nie myle to coś takiego podobnego jest w IPB 2, ( zapala się zielona lampka gdy user nie jest zajęty ). Tak samo możesz zrobić w kodzie pocztowym tyle, że zamiast zapalenia się lampki pokaże się miasto w tym inpucie. Pozdrawiam. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko spoko, AJAX itd. ale jak sie do tego wszystkie zabrac? Nie ma ktos ajkiegos krociutkiego przykladu? Bo ja juz nie mam pojecia co z tym zrobic...cos z Java Scriptem.....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Idealny przykład:
utorial_1.html' target='_blank -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Posrod podpietych tematow jest tutorial.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(scanner @ 2006-02-19 22:19:36) Idealny przykład: utorial_1.html' target='_blank Dzieki wielkie ten sktypcik po paru przeróbkach jest super jednak napotkalem problem, ktorego nie moge przejsc chyba od godziny. W pliku getCityState.php stworzylem sobie przykladowo takie cos:
i za cholere nie moge zmienic, zeby mi wyswietlalo polska czcionke. Juz tyle sie nakombinowalem i nic. Nie pomaga nawet dodanie:
Zawsze pokazuje mi sie:
Pomozecie? Ten post edytował djluzak 19.03.2006, 03:44:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. w jakim kodowaniu zapisujesz plik z danymi (Krakow,PL)?
2. w jakim kodowaniu dociera plik do przegladarki (w operze -- panel info, w ff -- page info)? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Ogolnie cala strona jest w kodawaniu takim jak napisalem wyzej tylko problem polega na tym, ze jest tworzony oddzielny plik, ktory podalem za przyklad. Jest w nim przykladowo tylko 3 linijki:
i jest zapisany tak jak w przykladzie pod nazwą getCityState.php Mysle, ze problem jest zwiazany z JavaScriptem. Strona ma takie kodowanie: i nic z tym nie moge dalej zrobic. Nikt nie jest w stanie mi pomoc? Ten post edytował djluzak 21.03.2006, 23:17:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze trzeba zamienic polskie literki na jakies ISO czy cos, bo w czasie przesylania do formularza gubia sie gdzies polskie literki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 4 Dołączył: 5.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam ten sam problem polskimi znakami i nie wiem jak go obejść.. próbowałem zmieniać kodowanie, ale nic to nie daje.. :/
-------------------- created by chomiczek
|
|
|
![]()
|
|
Czy ktos moze juz wie jak rozwiazac ten problem?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 18:33 |