![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra... chodzi mi o takie cos. chce przeslac wartosc zmiennej ale po kliknieciu w link. jednak musi to wygladac tak zeby uzytkownik nie mogl sobie dopisac wartosci w linku. bo to by byl wielki bug. Czy da sie zrobic jakis link ktory by wysylal zmienna jak POST?
moze ktos pomyslec zeby zrobic link plik.php?id=1 a w pliku docelowym if id=1 to zmienna=wartosc. ale to tez mnie nie urzadza bo jak wpisze to '1' to wyjdzie na to samo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A skąd bierzesz wartość tej zmiennej ? Kiedy do niej coś przypisujesz ? Bo możesz to zrobić tworząc formularz z polem hidden i submitować go klikając w linka, a na docelowej stronie pobierać zmienną z $_POST.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiec mam obrazek a w nim <area><map coor='xx.xx.xx.xx' href='xx.xxx?zmienna=wartosc'></map> (jakos tak... wiadomo o co chodzi> no i jak klikniesz na to, to przesle zmienna wartosc ale ją widać w linku, a tego wlasnie nie chce
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to zrobić tak:
Najpierw malutka funkcyjka ![]() Kod <script type="text/javascript"> function clk(mx,my) { document.getElementById("x").value = mx; document.getElementById("y").value = my; document.getElementById("mapform").submit(); } </script> Dodajesz formularz poza mapą. Po kliknięciu do pól hidden są wstawiane koordynaty, a potem formularz jest submitowany. Nie mam pod ręką żadnej mapy z obrazkami, więc nie wiem czy zachowa się tak samo jak dla samego obrazka, dla którego to rozwiązanie działa. --- ponieważ temat z php ma mało wspólnego, przenoszę: php początujący ---> po stronie przeglądarki-> javascript -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
kurcze, jeszcze mala prosba... czy moglbys mi opisac dzialanie tego skryptu linijka po linijce bo z javą to nigdy stycznosci nie mialem
__ Java <> JavaScript [scanner] |
|
|
![]()
|
|
Dwie pierwsze linijki przypisują polom hidden od id x i y wartości, które przekazywane są jako paramtery, czyli współrzędne. Te wartości podajesz gdy wywołujesz funkcję w zdarzeniu onclick w area map.
Trzecia linijka powowduje że formularz zostanie wysłany, działa to tak jakbyś miał przycisk submit w formularzu i go kliknął. Jak wyślesz formularz to w $_POST["x"] i $_POST["y"] masz interesujące Cię wartości. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:25 |