![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie jest to juz gdzies na forum, ale nie wiem jakiego słowa by użyć żeby mi znalazło taki problem,
Mam dwie tabele, niektóre nazwy pól z tych tabel się powtarzają np powiedzmy, że obydwie mają pole telefon i teraz robie zapytanie złożone które pobiera dane z obydwu tabel tak się składa że potrzebuje telefon zarówno z jednej jak i z drugiej tabeli
No i mam teraz pytanie: Jak to zrobić, aby powiedzieć, że chodzi mi o ten pierwszy elefon a nie drugi pseudokod:
ps. wolałbym uniknąc jesli to możliwe używania zapytania typu:
czy da się to zrobić na poziomie php, a nie w zapytaniu SQL Ten post edytował php programmer 18.02.2006, 14:56:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się.
Po to są aliasy żeby je stosować i nie mam pojęcia dlaczego chcesz ich uniknąć skoro po to właśnie zostały stworzone. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo aliasy strasznie wydłużają zapytanie
w przykładzie miałem tylko jedno powtarzające się pole ale często są dwa lub trzy zamiast
musze pisać
od razu widać - zapytanie jest mniej czytelne, Ten post edytował php programmer 18.02.2006, 15:25:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(php programmer @ 2006-02-18 15:23:22) od razu widać - zapytanie jest mniej czytelne No to albo zmień nazwy kolumn, żeby się nie powtarzały, albo rób tak, jak ci mike_mech napisał. Innego wyjścia nie ma. -------------------- tort
eX Blog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:10 |