![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taką regułkę w pliku .htaccess : Kod RewriteRule ^plik-([0-9]+)-download-([a-zA-Z0-9-]+).html$ index.php?page=download&sub_id=$1&plik=$1&rewritedownplik=$3 [L] i chcę, aby w miejscu ([a-zA-Z0-9-]+) można było wpisać tekst zawierający kropkę, dopiero zaczynam poznawać mod_rewrite i nie wiem jak zmodyfikować ten fragment, aby obsługiwał też kropki -------------------- Windows XP | Telewizja, Radio
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze tak :?:
Kod ([a-zA-Z0-9-\.]+)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprobuj tak
Kod ([a-zA-Z0-9-.]+) albo tak Kod ([a-zA-Z0-9-\.]+) P.S. Chyba nie dales <?php i ?> w pliku htaccess? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(pawel_ @ 2006-02-18 10:02:39) moze tak :?: Kod ([a-zA-Z0-9-\.]+) też tak próbowałem - wyskoczył mi wtedy błąd serwera -------------------- Windows XP | Telewizja, Radio
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Dex1987 @ 2006-02-18 12:04:50) Sprobuj tak Kod ([a-zA-Z0-9-.]+) albo tak Kod ([a-zA-Z0-9-\.]+) Jedno i drugie rozwiązanie jest do kitu ![]() 2 rzeczy: - kropka w klasie znakowej nie jest już znakiem specjalnym i nie zastępuje dowolnego znaku więc wcale nie trzeba dla niej stosować jakiś specjalnych zastosowań - myślnik "-" jak widać określa zakres znaków np. a-z, więc żeby go użyć w klasie znakowej, trzeba wskazać w jaki sposób chcemy z niego korzystać. W tym przypadku chcemy określić, żeby był odczytywany dosłownie, czyli żeby regułka pozwalała na myślinki w adresie więc musi być \- no chyba, że będzie on na końcu wtedy nie trzeba, ale napewo nie zaszkodzi Kod ([a-zA-Z0-9\-.]+) Co do samego mod_rewrite zamiast podawać duże i małe znaki można zastosować flage NC (No Case), która pozwala na wpisywanie dużych i małych liter wtedy regułka się może nieco uprościć Kod RewriteRule ([a-z0-9\-.]+) index.php?a=$1 [NC]
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:12 |