![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozliwe ze ja to zle rozumiem, ale coz.. sytuacja wyglada nastepujaco:
skrypt logowania dziala tak, ze jezeli ktos zaznaczyl opcje 'pamietaj mnie' to tworzone jest ciasteczko z danymi potrzebnymi do zalogowania:
nastepnym razem jak wejdziemy na strone skrypt sprawdza czy ma ustawione ciasteczko. jezeli ma to pobiera dane i probuje sie zalogowac:
i to wszystko mi dziala! ![]()
dodam jeszcze ze w index.php na poczatku jest wlasnie includowany kod probujacy sie zalogowac poprzez dane uzyskane z ciasteczka.. problem jest tej natury, ze po nacisnieciu wyloguj i przekierowaniu do index.php automatycznie znowu mi sie loguje (pobierajac dane z ciasteczka), mimo ze przeciez teoretycznie cisteczko stracilo waznosc.. jezeli nie zaznacze opcji 'pamietaj mnie', czyli ciasteczka w ogole nie ma to wylogowywanie przebiega bezporblemowo.. jakies pomysly co tu jest nie tak? z gory dziekuje.. edit: JEZELI NIE WIDZICIE TU BLEDU TOPOWIEDZCIE PRZYNAJMNIEJ JAK WY TAKIE RZECZY ROZWIAZUJECIE.. Ten post edytował barthek 20.02.2006, 08:47:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hymhym... Uzywasz $_SESSION do pobierania danych z ciasteczek?
Tak sie chyba nie robi, może się mylę. Do danych z ciasteczek używa się $_COOKIE i tak:
Pomogłem czy powiedziałem tylko to co juz wiedziałeś ![]() Ten post edytował Neotion 19.02.2006, 21:11:05 -------------------- current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)
workbench: nsapi | php 5.1.2 | mysql 5.0.18 | phpmyadmin 2.9 rc1 | zend studio 5.2.0 | apache/2.2.0 (linux/suse) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2005 Skąd: Gostyń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tym, że gorąco zalecam dodatkowe hashowanie hasła wysyłanego w ciasteczko, bo po przechwyceniu ciastka (a przecież może się to zdarzyć) może być 'zonk'...
Np. jeśli hasło było zakodowane md5, to dodaj do tego jeszcze hashowanie sha1. -------------------- @nospor: trzymajcie się. Wszystko będzie dobrze!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do hashowania wolałbym jakąś własną funkcję od hashowania bo SHA1 i MD5 z tego co czytałem nie są już za bardzo bezpieczne. Obecnie chyba tylko AES został, ale nie ma do niego gotowej funkcji w php
![]() -------------------- current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)
workbench: nsapi | php 5.1.2 | mysql 5.0.18 | phpmyadmin 2.9 rc1 | zend studio 5.2.0 | apache/2.2.0 (linux/suse) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Neotion @ 2006-02-19 22:10:43) hymhym... Uzywasz $_SESSION do pobierania danych z ciasteczek? nie no jasne ze nie ![]() co do tego problemu to juz go rozwiazalem - plik logout.php, ktory zawieral skrypt wylogowujacy, byl w innym katalogu niz index.php przez co nie potrafil zmienic daty waznosci ciasteczka ![]() Cytat(Termit_ @ 2006-02-19 22:32:04) Z tym, że gorąco zalecam dodatkowe hashowanie hasła wysyłanego w ciasteczko, bo po przechwyceniu ciastka (a przecież może się to zdarzyć) może być 'zonk'... Np. jeśli hasło było zakodowane md5, to dodaj do tego jeszcze hashowanie sha1. taa... probowalem dane w ciasteczku XOR'owac unikalnym kulczem 64-znakowym, ale o ile wszystko niby dziala (jak sprawdzalem w osobnym kodzie php instrukcja pod instrukcja), to juz przy kodowaniu ciasteczka i pozniejszym jego odczytaniu w pewnym momencie zle to dzialalo (np pierwsze 50 znakow bylo OK, a pozostale 14 juz bral z kosmosu..). postanowilem wiec to zostawic.. dlaczego? poniewaz co da komus zhashowany md5 login i haslo? jak wklepie to w formularz to zostanie to ponownie zhashowane i tyle mial hasla ![]() mam natomiast jeszcze jedno pytanie. teraz jezeli ktos mi sie wylogowuje (a wczesniej dal opcje 'pamietaj mnie') to usuwa ciasteczko - przez co juz go pamietac nie bedziemy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Użyj sesji. Sesja jest usuwana czy już nie pamiętana po wyjściu z przeglądarki. Ja tak zawsze robie przy licznikach unikanych odwiedzin
![]() A co do MD5: jak komuś zależy to z tego co słyszałem idzie sobie z tym poradzić. -------------------- current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 1 Dołączył: 12.08.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat(Neotion @ 2006-02-20 10:06:55) A co do MD5: jak komuś zależy to z tego co słyszałem idzie sobie z tym poradzić. demagogia, nie sluchajcie go ![]() -------------------- web lowcy.com.pl gg 1675677
|
|
|
![]()
|
|
http://hacking.pl/5450 <- to o SHA1
http://www.hakin9.org/pl/attachments/md5_pl.pdf <- to o MD5 Ale to tylko o tworzeniu kolizji, nie odczytamy raczej z MD5 pierwotnej informacji. Zwracam honor ![]() -------------------- current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:58 |