![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przerabiam szablon strony na taki zbudowany na warstwach.. no i mam problem strona źle sie wyswietla pod IE, myślę że potrzeba do poprawnego wyswietlania strony jakiś hacków... ale jakich ?
![]() ![]() W IE częśc między logiem a formularzem logowania rozjeżdza się... używałem gotowego przykładu danego z sitepoint.com... no ale kiszka... Nenu wyświetla mi sie tak jak chcę w... IE a za to w FF jest większe (!?)... na prawdę nie wiem jak to poprawic więc prosze o pomoc ![]() Z góry dzięki za wszystkie porady ! Oto link do strony: Nowy layout... Ten post edytował vieri_pl 15.02.2006, 20:00:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(vieri_pl @ 2006-02-15 19:58:37) W IE częśc między logiem a formularzem logowania rozjeżdza się... używałem gotowego przykładu danego z sitepoint.com... no ale kiszka... Wystarczy wyzerować margin i padding dla znacznika <form>, w którym znajduje się formularz logowania. Z doświadczenia wiem, że takie kwiatki występują też czasami z innymi elementami (body, p, fieldset, ul), dlatego pierwsza moja linijka CSS wygląda tak: Kod * { margin: 0; padding: 0; } A dopiero sam ręcznie ustawiam marginesy i paddingi tam gdzie chcę i takie jak chcę :-)P.S. Rozmiar menu? Nie widzę. Może po prostu Menu->Widok->Rozmiar tekstu? P.S. 2. Nie ma sprawy ;-) P.S. 3 Można zamiast Kod .stopka_link daćKod #stopka a :-)
Ten post edytował Zajec 16.02.2006, 23:30:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki Zajec za wskazówki, przerobiłem sobie na nowo szablon i... mam problem z validacja wywala mi validator błędy których nigdy nie mialem, sporo sie namęczyłem by przerobić szablon na xhtml, nawet wyglada tak samo pod IE i FF a tu jakies błedy
![]() Może mi ktoś pomóc ? Link do strony: ga Link do validatora: Valid Ten post edytował vieri_pl 17.02.2006, 14:12:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze masz któryś z div'ów niezamknięty. Z tego powodu wywala Ci około połowę błędów.
Druga sprawa (uśmiechniesz się ![]() Kod <html> zamiastKod </html>
|
|
|
![]()
|
|
No tak rzeczywiście nie zamknąłem jednego z divów... a co do <html> to zostawie to bez komentarza
![]() ![]() tutaj ! Błagam juz teraz o pomoc bo szlak mnie trafia z tymi divami :/ Ten post edytował vieri_pl 17.02.2006, 15:48:28 |
|
|
![]()
|
|
Kod #calosc:after { display: block; clear: both; content: ""; }
|
|
|
![]()
|
|
Co ja bym bez Ciebie zrobił zajec ?! Oczywiście działa
![]() Kod #calosc:after { display: block; clear: both; content: ""; } fajnie że ten kod działa ale co oznacz ? Masz jakieś zastrzeżenia co do kodu ? To dla mnie wazne chce aby ten kod byl optymalny, a czy taki jest hmmm... ![]() |
|
|
![]()
|
|
float, szkielet
OK, cały Twój problem polegał na tym, że elementy z przypisanym float wg standardów nie wpływają na wysokość rodziców. Więc div #calosc po prostu nie rozciągał się wraz z rozciąganiem jego dzieciaków. Aby to naprawić wystarczyło przed zamknięciem div'a umieścić dowolny element blokowy, który: 1) nie ma przypisanego float (dzięki temu wpłynie na wysokość rodzica) 2) ma nadane clear: both (dzięki temu na pewno umiejscowi się pod wszystkimi kolumnami) Ja zamiast wstawiać tam sztuczny po prostu zimitowałem jego występowanie za pomocą CSS :-) optymalizacja uzupełnie jak serwer wstanie ![]() Ten post edytował Zajec 17.02.2006, 22:53:38 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Próbowałem wbić się na http://www.gamesarea.proserwer.com/nowylay/
Czemu alt=""? Przecież obrazek niesie pewną treść, która jest względnie istotna. Nie, nie, nie, nie, nie... !
Kod .menu {
margin-left: 15px; padding: 0; list-style-image: url("a_data/f.gif"); list-style-position: outside; } |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za wszystko zajec !
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 19:19 |