![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem w trakcie robienia sklepu internetowego, i natrafiłem na problem ze zdjęciami. Co jest lepszym rozwiązaniem. Tworzyc miniaturkę zdjęcia podczas dopisywania w administracji, czy zmniejszać zdjęcie orginalne w trakcie wyśiwtlania produktu. Zaleta tej drugiej opcji to łatwa możliwośc zmiany wielkości wyświetlanych (można to robić w każdej chwili), dodatkowo jest wiecej miejsca na serwerze... Która opcja jest lepsza.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat przenoszę na forum php...
Oczywiście, że tworzenie w czasie uploadu. Tworzenie miniaturek w czasie wyświetlania obciąża serwer... Cytat Zaleta tej drugiej opcji to łatwa możliwośc zmiany wielkości wyświetlanych (można to robić w każdej chwili)
Hmm... przecież oryginalnego zdjęcia nie usuwasz, więc zawsze ta opcja może być dostępna. -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Pierwsza.
Upload obrazka -> miniaturka. Prawidłowo rozplanowana ergonomika panelu administracyjnego sprawia, że zamiana, usunięcie czy inna operacja na obrazku jest kwestią dwu-trzech kliknięć. Jesli kogoś stac na sklep internetuwy, stac go tez na trzymanie na dysku miniaturek zdjęć. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlasnie pisze system newsow ktory korzysta z uploadowanych przez urzytkownikow obrazkow. Jak na razie planuje wszystkei operacje na obrazkach wykonywac za pomoca gd w locie... Czy ma ktos juz jakies doswiadczenie przy takich stronach jak bardzo zostaje obciazony serwer ? Jednoczesnych klientow planuje na max 10-15 jednoczesnie przy czym obrazkow poddawanych zmianie bylo by 10 (np pierwsza strona z newsami gdzie przy kazdym naglowku bedzie sie znajdowala mala ikona). Serwer to komputer z procesorem 400-500 MHz.
-------------------- Pozdrawiam
Piotr P. 'g0blin' |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Zmień założenia.
Nieważnie ile dziennie odwiedzin. Ważnie żeby zawsze optymalnie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli juz mowimy o GD
mam pytanie... Jest mozliwosc aby na tle (plik.jpg) wkleic plik .gif (przezroczysty) ? chodzi mi o zabezpieczenie kazdego rysunku znakiem mojej strony niestety nie wiem czy jest to mozliwe... prosze o pomoc Jesli ktos jest chetny moze napisac mi jak to zrobic moj mail t: yooyoo@sk8.pl Z gory wielki THX ! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jeszcze jedno pytanie...czy ktos korzystal z Imagemagick w celu zmienienia wymiarow obrazka... http://www.imagemagick.org/ Zauwazylem ze wiele dostepnych skryptow galerii z tego moze korzystac... Czy sa jakies wieksze plusy stosowania tej biblioteki
-------------------- Pozdrawiam
Piotr P. 'g0blin' |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:09 |