![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Planuję napisać bota w php, z którym możnaby ewentualnie "pogadać" ![]() Bot miałby uczyć się nowych wyrażeń od swoich rozmówców, w miarę inteligentnie rozpoznawać pytania i udzielać na nie odpowiedzi w ramach swojej "wiedzy" ![]() Wydaje mi się, że udzielanie odpowiedzi jest najprostszym zagadnieniem ![]() ![]() Jeżeli się mylę, to nakierujcie mnie na dobrą ścieżkę ![]() PS. Sorry, jeżeli temat nie podchodzi pod PRO... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
www.snikers.pl to system oparty na takiej technologii chyba.
Może skontaktuj się z twórcą. Poczytaj na stronie jakieś techniczne bla bla bla. Może jakąś wskazówkę znajdziesz. -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bot moglby analizowac rozmowe normalnych ludzi (np. z chata) i na podstawie ich pytan i odzpowiedzi uczyc sie. jezeli chcesz si z prawdziwego zdarzenie to wygógluj sobie cos o "sieciach neuronowych"
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jednym z ostatnich znumerow Software Sevelopers Journal jest o tym caly temat - "problem" wbrew porozom nie jest prosty i wymaga zaawansowanych technik fleksyjnych oraz budowania wzorcow rozmow i odpowiedzi.
Z projektow OpenSource dostepnych pod php polecam zapoznac sie z implementacja bota ALICE (oparta o jezyk AIML) o nazwie ProgramE. Niestety po angielsku ![]() Swoja droga ciekawe jest to, ze nie wykorzystywana jest siec neuronowa, a jedynie jezyk wzorcow. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Myślę, że najlepszym sposobem będzie analiza pytań i odpowiedzi przez użytkowników, a potem filtracja danych.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Zeby on cokolwiek sie nauczyl to musi byc całkiem sporo pytan
![]() Mozesz to robic tak ze ktos botowi zadaje pytanie, on udziela odpowiedzie "oco Ci dokladnie chodzi" dostaje drugie pytanie. w przyszlych rozmowach zada je komus (jakiemus czlowiekowi) i przeanalizuje odpowiedz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cadavre, snikers to chyba komercyjna produkcja, wiec watpie, ze autor udzieli mi jakiś wskazówek
![]() dtb, Ociu, dzieki, chyba tak zrobie ![]() hwao, to bot przy drugim pytaniu nie udzieli odpowiedzi ![]() ![]() Seth, twój link sprawdze jak będę w domku ![]() Dzięki za propozycje ![]() Jak myślicie, czy dobre będzie rozbicie całej odpowiedzi na wyrazy, a następnie zamiana pewnych wyrazów np. i, oraz, także itp. na np. ŁĄCZNIK. Chodzi mi o stworzenie takiego języka dla bota - dużo prostszego, zawierającego o wiele mniej słów. Jeżeli bot nie znałby jakiegoś słowa to by prosił o podanie synonimów, jeżeli by jakiś znalazł w bazie to wyraz którego by nie znał by dopisał do tej bazy. A jeżeli nie.. cóż.. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem kiedyś bota, lecz jest on bardzo prosty
![]() ![]() Ten post edytował Speedy 16.02.2006, 15:08:14 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
imho najgorszym rozwiązaniem jest użycie patternów.
kiedyś myślałem nad rozwiązaniem z zastosowaniem polimorfizmu zdanie "ala ma kota" rozpoznawane jest jako ala = new word; ma = new word; kota = new word; ala=ala->setType('person'); ma=ma->setType('Verb'); kota=>setType('animal'); ala->owns(kota); print_r(ala); ala{ first name = ala; ... owns= array( 1 => kota { } ); } cos w tym stylu , ze w pamieci tworzy sie mapa znaczenia zdania , a pozniej interpretuje sie to i daje odpowiedz... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak system rozrozni czy zdzisio to person czy verb ?
poza tym: wyobrazcie sobie co odpisze taki ekhm "inteligentny" program, gdy ktos napisze cos bez sensownego, np: ala kot poszedł spać jutro pójdzie ![]() ![]() Ten post edytował em1X 28.04.2006, 19:52:46 -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(em1X @ 2006-04-28 19:50:29) jak system rozrozni czy zdzisio to person czy verb ? Nie rozróżni ![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo ciekawy temat jednak rozwiązanie może sprawić spory kłopot.
Sam ostatnio myślałem nad napisaniem czegoś podobnego, jednak pojawiły siędrobne problemy. 1. Co wykorzystać do gromadzenia informacji? Tak jak pisali inni użytkownicy wg mnie najkorzystniejsza byłaby baza danych. 2.Jak gromadzić informacje Ciekawe mogłyby być komunikatory. Należałoby podłączyć np. gg do bazy i szczytywać Twoje rozmowy W ten sposób najszybciej zgromadził być informacje tworząc drzewo odpowiedzi np. Pogoda->Ładna->Słońce->Upał i do upadłego, oczywiście uwzględniając kontekst wypowiedzi. 3.Nauka To najciekawsze Największym problemem jest san człowiek W jednym z artykułów medycznych wydzielono 124 składowe osobowości Takie jak Humor, Inteligencja, Usposobienie itd Oczywiście mieszające i działające na siebie w różnym kontekście. Zadanie jest ciekawe chętnie pomogę na tyle ile dam radę |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a co myślicie o SI w roznego rodzaju skryptach?
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
keedy: jak takie cos napiszesz to daj znac
![]() -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 656 Pomógł: 3 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w serwisie www.webpacket.pl jest tez bot zrobiony, może pogadaj z adminem i on ci powie co nie co
![]() -------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja juz sie spotkalem z takimi botami na gg. Byly malo "inteligentne" wystarczylo powtorzyc zdanie i dostawalo sie taka sama odpowiedz. To taka uwaga na marginesie. Wy tu wszyscy piszecie, ze trzeba gromadzic material a potem go analizowac. Z gromadzeniem nie ma problemu, ale jak analizowac? Ktos tam napisal - bot dostaje slowo szuka jego synonimow a jak nie znajduje to dopisuje. Jesli nie powiesz automatowi wprost ze dwa slowa to synonimy to sam sie nie domysli dlatego moze sie zdarzyc ze dwa pojecia bedace synonimami beda zapisane w bazie a bot nawet nie bedzie wiedzial ze oznaczaja to samo. Ale na poczatek zawsze mozna zaczac od slownikow.
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja juz sie spotkalem z takimi botami na gg. Byly malo "inteligentne" wystarczylo powtorzyc zdanie i dostawalo sie taka sama odpowiedz. Bo to nie jest sztuczna intelegencja. To zwykle analizowanie danych i wyszukiwanie zdan do slowa/slow ktore ma w bazie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To w takim razie jak powinna działać sztuczna inteligencja z prawdziwego zdarzenia?
![]() Odnośnie powtarzającej się odpowiedzi dawanej przez automat, to pewnie twórca bota w ogóle się nie wysilił i nie dodał nawet opcji losowania alternatywnych odpowiedzi dla danego tekstu. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Speedy: poczytaj o sieciach neuronowych
-------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś co robiłem dwa lata temu na zamówienie dla kogoś (praca mgr) - robione w c ...
Rozbudowana sieć neuronowa połączona z bazą danych oraz program uczący, który to program podglądał na razie kilkadziesiąt najróżniejszych chatów ... i starał się filtrować trochę przed wrzucaniem do nauki. Po miesiącu uczenia efekty były nawet przyjemne - tylko zbyt slangowe odpowiedzi były... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:20 |