![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, oto skrypt tworzący ikonki (obrazki o mniejszych wymiarach).
Podaje się 2 wartości: dir - ścieżka do pliku scale - skala pliku (długość boku małej ikonki) skrypt inicjuje się przez:
Skrypt działa, bardzo fajnie, ale jak dostosować go do tego, żeby również przetwarzał pliki png i gif? Skrypt został napisany przeze mnie z pomocą książek i for ![]() PS. chciałbym, aby jeśli jakiś plik nie istnieje, zamist normalnego krzyżyka, pojawiał się przeze mnie ustalony plik obrazkowy PS2. Każdy może użyć tego pliku PS3. Jakie zabezpieczenia polecilibyście zastosować? Plik icon.php:
Proszę o pomoc. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do przetwarzanie obrazków png służy
imagecreatefrompng imagepng No i wtedy musisz automatycznie zmieniec to header("Content-type: image/jpg"); na to header("Content-type: image/png"); Najlepiej użyj instrukcji warunkowych. A co do gifów to biblioteka gd narazie ich nie obsługuje. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nudziło mi się...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Apo @ 2006-02-14 16:54:58) do przetwarzanie obrazków png służy <a href="http://pl.php.net/imagepng">imagepng No i wtedy musisz automatycznie zmieniec to header("Content-type: image/jpg"); na to header("Content-type: image/png"); Najlepiej użyj instrukcji warunkowych. A co do gifów to biblioteka gd narazie ich nie obsługuje. Jak nie obsługuje? U mnie support gifów jest ON - odczyt i zapis @Cashu Dziękuję bardzo, ale nie o to mi chodziło (ext napewno się przyda ![]() CO robi ta modyfikacja? Może zapytam się tak: które funkcje powinienem zamienić na jakie, aby skrypt obsługiwał jpg, png i gif? czy png i gif też używają funkcji: ![]() imagecreatetruecolor imagecopyresampled Ten post edytował Master Miko 14.02.2006, 19:02:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podałem Ci kod funkcji, która tworzy miniaturki ze wszystkich obsługiwanych przez GD plików graficznych... Nie wiem czego wiecej możesz chcieć.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chyba rozumiem... czyli php nie musi używać jakiegoś "converta" tylko pobiera źródło pliku, zapisuje jako swoje, a potem manipuluje się funkcjami jakimi się tylko chce... czy dobrze zrozumiałem?
Jeśli tak... dziękuję Ci ogromnie bardzo ![]() A teraz reszta pytań 1.chciałbym, aby jeśli jakiś plik nie istnieje, zamist normalnego krzyżyka, pojawiał się przeze mnie ustalony plik obrazkowy 2. Jakie zabezpieczenia polecilibyście zastosować? Ten post edytował Master Miko 14.02.2006, 19:31:24 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zamiast:
Daj:
O zabezpieczeniach dużo można gadać, przede wszystkim przeanalizuj jakie dane dostaje skrypt przez _GET. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję JESZCZE RAZ!!!! Należy Ci się za to ogromny plus
![]() ![]() A zabezpiecznie? co ze zmiennymi? Sprawdzić, żeby to była liczba - argument scale itp? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Takie coś starczyłoby na początek, pokombinuj... Koniec pomocy. Czas zacząć myśleć samodzielnie... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(crash @ 2006-02-14 19:02:50) Takie coś starczyłoby na początek, pokombinuj... Koniec pomocy. Czas zacząć myśleć samodzielnie... Dziękuję Ci bardzo ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 17:52 |