![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcę zrobić takie sobie menu:
menu 1 podmenu 1 podmenu 2 podmenu 3 menu 2 podmenu 1 podmenu 2 tylko tak, mam dwie tabele: tabela kategoria: id nazwa oraz tabele podkategoria: id kategoria nazwa i wykorzystując te dwie tabele lub tabele podkategoria zrobić menu odpowiednio menu = kategoria podmenu = podkategoria Jak to sęsownie ułozyć w php aby przypożadkować podkategorię do kategorii i wyswitlic to wszystko w takim układzie jak pokazałem na poczatku tego posta ![]() Ten post edytował jacknn 14.02.2006, 00:20:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Można wyjść trochę na przód i stworzyć to wszystko w 1 tabeli dodatkowo nie ograniczająć ilości kolejnych poziomów. id, poziom, nadrzedny, nazwa I teraz np. menu 1 poziomu Kod 1, 1, 0, Menu1 2, 1, 0, Menu2 3, 1, 0, Menu3 Podmenu menu 1 Kod 4, 2, 1, Podmenu11 5, 2, 1, Podmenu12 6, 2, 1, Podmenu13 Podmenu podmenu1 Kod 7, 3, 4, Podmenu111 8, 3, 4, Podmenu112 itd... Oczywiscie mozna to bardziej dopracować to tylko pomysł Wyciągając Głowne Menu robimy
Wyciągając Podmenu menu 1
Ten post edytował Kuziu 14.02.2006, 12:42:32 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i ja tez tak kombinowałem, ale nie wiem jak to zapisać w php aby dobrze wyświetlało, zawsze było coś nie tak, masz może jakiś pomysł
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No przecież Ci napisałem
![]() ![]() ![]()
To wyświetli Ci menu 1 poziomu z kolejnymi robisz to samo z innym WHERE w zapytaniu
I tak dalej ....... -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Zgoda, ale ta metoda powoduje wpisanie tyle razy zapytania ile poziomów będę miał, ale jak to zrobić dla gościa laika który nie będzie umiał zrobić zapytania i ma tylko do dyspozycji prostego admina w ktorym dodaje kategorie i podkategorie, do podkategorii dopisuje jakieś produkty.
Chodzi mi o to, aby jedno zapytanie tak zrobić aby sam sobie robił te poziomy i sam dodawał w menu kategorie i podkategorię w miarę wzrostu ich liczby ? Powiem szczerze, że kombinowałem z użycim zapytania w zapytaniu czyli w pętli while próbowałem wstawić drugą pętle, ale ta pętla nadrzędna nie wykonywała się do końca, po wyświetleniu jednego rekordu druga pętla wyświetliła wszystkie podkategorie, ale pętla pierwsza nie wyświetlała dalej. Zrobiłem to tak:
Wiem, że to nie działa i nie ma sensu, ale jak z tego wybrnąć? |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy widzisz ale operujesz na tych samych zmiennych 2 razy
$sql i $sql $wynik i $wynik Przez to 1 pętla While przestaje działać bo kasujesz jej wyniki nadpisując je nowymi -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
o wlaśnie, to tu był problem
Dzięki wielkie, zamotałem się i nie pomyślałem do końca, pozmieniałem zmienne i działa gites, jak nalezy Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 01:49 |