![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Zaczełem dzisiaj pracę z php, *już wcześniej próbowałem, ale mi nie wychodziło ![]() No cóż pierwszy srypt gotowy, do czego może się przydać nie wiem ![]() A więc: Skrypt sprawdza czy plik istnieje, jeżeli istnieje to sprawdza czy istnieją w nim jakieś informacje,.. Jeżeli nie istnieją zadne informacje w pliku, to tworzy '@dzisiejszą/aktualną' datę. Jeżeli plik nie istniał to tworzy nowy plik z nową datą Jestem ciekawy jak to wygłąda w oku znającego się php`owca ![]() Czy coś robię źle, itp. Dzięki za zainteresowanie może się komuś przyda
p.s.: wydaje mi się, że nie wszystko jest tak jak powinno. można na końcu dodać
wtedy będzie zawsze na końcu odczytywał nowe / po zmianie informacje z pliku. Ten post edytował chou 13.02.2006, 23:00:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może "prawdziwym pehapowcem" nie jestem ale coś napisze
![]() To tak: ogólnie nie jest źle, trzeba troszkę nawyków nabrać: 1. Jeśli masz jedną instrukcję po elese, if, while itp.. to możesz napisać:
Ale możemy prościej napisać:
2. Możesz zamiast prinf używać echo:
Nie wiem dlaczego, ale tak jakoś lepiej to wygląda ![]() 3. Ponoć nieco szybciej:
Jeste w ten sposób:
Powodzenia ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze: wciecia, ladne formatowanie kodu powoduje, ze pozniej ktos oprocz ciebie (a i tobie tez pewnie to ulatwi) bedzie w stanie to przeczytac i... zrozumiec.
Staraj sie oddzielac bloki funkcjonalne kodu pojedynczymi odstepami (enterami), dzieki temu kod stanie sie bardziej przejrzysty i blokowy. Ktos tu radzil, ze jest lepiej nie uzywac klamr {} - radze naprawde ich uzywac zawsze - czesto sie okazuje, ze pozniej dopisujac cos do kodu zapominasz o nich i masz blad gotowy... Ogolnie proponuje zapoznac sie z ktorymis zasadami kodowania (np. z PEARa) i sie do nich stosowac (odpowiednie wciecia, odpowiednie formatowanie kodu, odpowiednie nazywanie zmiennych/funkcji/metod). Chodzi o to, ze jesli zaczynasz to masz duuuze szanse sie dobrze nauczyc i ladnie pisac kod. Jesli od poczatku to zlejesz to pozniej bedziesz mial problemy z przystosowaniem... Pisz komentarze! Zapoznaj sie z PHPDoc i dokumentuj swoj kod. Na poczatku jest to bardzo trudne ale znowu, jak sie teraz nauczysz to pozniej bedziesz stosowal. Pojedyncze komentarze zaczynajace sie od // tez sa mile widziane szczegolnie przed kawalkami kodu w ktorych robisz jakies czary i z ktorych bezposrednio nie wynika co tam robisz. To moja interpretacja Twojego kodu ![]()
Zauwaz, ze dzieki odpowiednim wcieciom dokladnie widac co jest w czym zagniezdzone - to bardzo pomaga. Nawet wiecej niz bardzo. Aha, ja bym uzyl funkcji file_put_contents() i file_get_contents() i moze zrobil to troche inaczej (prosciej?) ale jestem juz troche zmeczony. To jeszcze jedna rada - upraszczaj swoj kod! Czesty blad poczatkujacych programistow to znaczne utrudnianie sobie zycia (oczywiscie wynika to tez z nieznajomosci wszystkich mozliwosci jezyka) ale staraj sie upraszczac. Pomysl teraz nad tym co napisales, przejrzyj manuala od php i sprobuj to napisac jeszcze prosciej. Powodzenia. -------------------- "Use the force - read the source"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki
![]() wszystko się przyda, nie wiem czemu alen stworzenie tego skryptu sprawiło mi wielką przyjemność, już wiem dlaczego większość programistów chodzi wesołych ![]() poprawiłem troszeczkę ten skrypt i wyszło:
najwięcej w tworzeniu tego skryptu problemów sprawiło mi sprawdzanie czy w pliku są jakieś informacje, dopiero po długotrwałych poszukiwaniach, testeach itd. wpadłem na "empty". Ale teraz jeżeli mam 2 wartości w pliku: w pierwszej lini jest wartość: a=2 | 13:43:01 w drugim jakis tam tekst to jak zrobić żeby plik sprawdzał czy istnieje wartość a = 2 i data ? substr (0,14) ?.... teraz mogę zrobić ten skrypt jako funkcję:
p.s.: jak mam ustawić php.ini żeby był zgodny z ustawieniami na serwerach www, i żeby był bezpieczny, tzn. co jeszcze oprócz registry_globals off na forum niczego nie znalazłem :/ dzięki jeszcze raz za wszelką pomoc Ten post edytował chou 14.02.2006, 14:08:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:13 |