![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Napotkałem na kolejny problem :/ Nie wiem jak napisać zapytanie które by połączyło 2 razy tą samą tebele do 1 users -> id, nick games -> id, userID1, userID2
W taki sposob poznam NICK 1 user'a a jak poznać drugiego ? THX =[ -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
czy ty chociaz uruchomiles to zapytanie? zwroci ci ono nicki tych graczy, ktorzy mają wpis w tabeli "games". jesli w tej tablei znajduje sie tylko jeden gracz, to i tylko jednego nicka dostaniesz
ps: i umieszczaj te tematy na Mysql, bo tej bazki jak mniemam one dotyczą. przenosze edit: sorki, moj blad. nie zaczailem oco ci chodzi ... ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i właśnie pytam jak za 1 razem pobrać nick i 1 i 2 osoby z tabeli GAMES.
To mi zwróci nick userID1 a jak jednoczesnie pobrać nick user'a 2 ? Chodzi mniej więcej o to: users: 1, jaroslaw 2, lech games: 1, 1, 2 Wyciągamy osoby grające w grze o ID numer 1 Wynik: Gracz1 -> jaroslaw Gracz2 -> lech Ten post edytował Kuziu 13.02.2006, 20:39:12 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Myślę że nie.
Uzyskam albo Nick 1 albo 2 gracza Gdyż dam
Lub
:/ Natomiast Gdy dam nie będę wiedział kto był 1 a kto 2 :/ i nie bede mogl wyswietlic ich w odpowiedniej kolejnosci Ten post edytował Kuziu 13.02.2006, 21:28:21 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ok poszło i to swietnie.
Teraz ostatnie pytanko. Czy to nie będzie za bardzo przymulać ? Może jednak rozbić to na 2 zapytania ? czy tak zostawić ? A może macie jakiś pomysł na lepsze zaplanowanie tego. THX za pomoc -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
dodaj indexy na polach na których jest 'łączenie'. nie będzie 'przymulać'
|
|
|
![]()
|
|
HHMmmmm
Moze to pytanie z podstaw ale co daje index dla pola ? --------- Ok znalzałem że przyśpiesza wykonywanie SELECT'a Ale "The maximum index length is 256 bytes,..." Czy to ma jakiś związek z ilością danych w tabeli ? Ten post edytował Kuziu 13.02.2006, 22:33:17 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 05:19 |