![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Pisze na forum po raz pierwszy, skłonił mnie do tego nietypowy problem, nie jestem specjalistą od php i potrzebuje pomocy. Dorobiłem do strony forum proste forum w php, a do tego aplikacje w vb.net tak aby userzy w firmie mogli nabierząco śledzić forum i szybko odpowiadać na pytania internautów. Problem polega z polskimi czcionkami, cały serwis mam w kodowaniu iso8859-2, ale jeśli zapiszę z poziomu programu do bazy to pojawiają się pytajniki, jeśli zmienie ustawienia bazy na utf8 to program działa poprawnie i wyswietla czcionkę, ale na stronie pojawiają się pytajniki. Jesli wysle ze strony posta z polski znaczkami to w bazie zapisuje poprawnie lecz w programi pokazuje pytajniki. Potrzebuje jakiejś funkcji która by poprawnie konwertowała znaki do utf8 i na odwrót Znalazłem w sieci takie funkcje jednak na niewiele one sie przydały bo problem pozostał
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.net/iconv - użyj gotowej funkcji, każdy lepszy hosting ją udostępnia, jeśli nie to dzwoń do administratora
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie prosciej uzyc UTF8 na stronie i w bazie zamiast bawic sie w konwertowanie?
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie moge użyć UTF na stronie ponieważ jest to serwis z dużą bazą na MySql i nie chce go przebudowywać bo nie ja go robiłem, poza tym widzę tu inny problem. U mnie na serwerze jest ok i konwertuje z UTF do iso ale umieszczam na serwerze mojego dostawcy i zapisuje w tablicy w formacie UTF ale jakies dziwne krzaki. vb.net czyta to poprawnie natomiast php nie, a po konwersji pokazuje totalne bzdury
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:01 |