![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o to, że muszę zmierzyć czas pobytu usera na stronie w okresie jak się zaloguje i jak się wyloguje a później tę zmienną przypisać w bazie do tego właśnie usera.
Poza tym czy macie jakieś pomysły na to, żeby ograniczyć ilość logowań na stronę do dwóch razy? Chcę to zrobić tak: w tabelce z userami mam kolumnę ilosc_logowan z domyślną wartością 0, po zalogowaniu się pobieram tę wartość i jeżeli jest mniejsza od 2, to dopisuję do niej 1 i dodaję ją z powrotem do bazy i tak w kółko, aż wartość zmiennej ilosc_logowan wyniesie 2. Może macie pomysł, żeby tę procedurę jakoś skrócić? Dzięki i pozdrawiam. Ten post edytował miedzna 13.02.2006, 10:39:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale po co te uprzejmości w tytule? Wal to w treści a nie w tytule
![]() Gdy sie koles loguje, to zapisujesz w bazie lub w sesji czas zalogowania. gdy wcisnie wyloguj, to pobierasz ten czas i porownujesz z czasem wylogowania i zapisujesz wynik do bazy. Oczywiscie bedzie problem gdy koles nie wcisnie wyloguj. Mozna by więc zapisywac jeszcze czas jego ostatniej aktywności, a poznije przy logowaniu sprawdzac czy sie wylogowal czy nie. jesli sie nie wylogowal, to zapisac czas jego ostatniej aktywnosci + 5 minut i uznac to za czas wylogowania. Co do drugiego: piszesz zapytanie, ktore warunkowo zmienia wartoswc kolumny (uzyj mysql'owego if). potem w php przy pomocy mysql_affected_rows sprawdzasz ile bylo przetworzonych rekordow. Jesli jeden, to zwiekszyles licznik. jesli 0, to gostek logowal sie juz dwa razy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 1 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem tak, skrypt java script:
a niżej dałem to: I user widzi ile już czasu minęło i czy ma się pośpieszyć (konkurs na czas) a dodatkowo mam czas jaki minął od zalogowania się do momentu wylogowania się w sekundach ![]() aha, jeszcze oczywiście w body: <body onLoad="window.setTimeout('getSecs()',1)"> Ten post edytował miedzna 15.02.2006, 10:39:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:30 |