![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 1 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio spotkałem się z bardzo dziwnym problemem próbując uruchomić moją aplikację napisaną w PHP5 na pewnym serwerze hostingowym. Na rzeczonym serwerze zainstalowane są równolegle PHP4 i PHP5. Czwórka jako moduł Apacha, piątka jako CGI.
Problem polega na tym, że żadne dane wysyłane przy pomocy metody post nie docierają do php. Tablice $_POST i $HTTP_POST_VARS, a nawet ciąg $HTTP_RAW_POST_DATA pozostają puste. Napisałem w tej sprawie mail do administratora i otrzymałem taką oto odpowiedź: Cytat Problem jest znany od dawna i omawiany na roznych forach programistow php. Do tej pory nie ma na to zadnego "lekarstwa". Problem dotyczy dzialania metody POST "mieszajac" ja razem z GET w PHP5 w specyficznej konfiguracji Apache PHP4 modul + PHP5 cgi. Zapewne Panstwo orientujecie sie co do ograniczen niosacych za soba taki sposob instalacji, niestety poza proxy/port forward nie ma ZADNEJ innej mozliwosci jednoczesnej kompilacji tych dwoch wersji interpretera tegoz jezyka ![]() Jedyne co mozna zrobic, to "nie mieszac" metod w jednym "zapytaniu" - to wystarcza w 100%, formularze beda dzialac poprawnie, kwestia poprawki kodu lezy po stronie programisty i nie zajmuje wiecej niz 5 minut w zaleznosci od stopnia zlozonosci. Po tym mailu przeszukałem dokładnie Google, różne fora i inne źródła, ale nie znalazłem na ten temat żadnej informacji. Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić o co tu chodzi i w jaki sposób obejść ten, rzekomo znany, problem? -------------------- Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów. Blog: Małolepszy.info |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a mógłbyś wkleić kawałek kodu z którym masz problem ?
szczerze, sam mam maszynę na której jest php4(modul)+php5(CGI) i nie miałem do tej pory takiego zgłoszenia... tymbardziej iż na maszynie pracuje zespół developerski sporo działający w php5 i php4. pozdrawiam, Fo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwolę sobie za ~Joja wkleić, bo jestem trochę zamieszny w sprawę, a to przyspieszy może zdobycie odpowiedzi.
Problem pojawia się przy jakimkolwiek przesłaniu POST:
Tablica pusta. Wszystkie zresztą puste o których ~Jojo wpominał wcześniej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 18:11 |