Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zapytanie o 3 rodzaje artykułu
intol
post 9.02.2006, 20:47:13
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam. Mój problem jest następujący:

Muszę skonstruować zapytanie, które wyciągnie z bazy, z tabeli 'articles', artykuły których są 3 rodzaje:
> propozycja (oznaczone w bazie poprzez wartość proposition = 1, w przeciwnym wypadku proposition=0)
> nowy (oznaczone w bazie poprzez wartość new = 1, w przeciwnym wypadku proposition=1)
> reszta (nie należące do żadne z dwóch wymienionych grup)

Chciałbym, aby zapytanie wyciągało najpierw artykuły-propozycje, następnie artykuły - nowe, a na koniec wszystkie inne. Chciałbym żeby była to jedna lista artykułów, tak żebym mógl do zapytania dołączyć LIMIT x,y , aby umożliwić stronnicowanie wyników.

Dochodzi do tego fakt, że jeżeli użytkownik przegląda 2. stronę listy artykułów, i jeżeli np. wszystkie artykuły-propozycje należą do 1. strony wyników, to na drugiej stronie nie powinny się już oczywiście pojawić.

Podsumowując: chciałbym stworzyć listę z połączonych 3 rodzajów artykułów, tak, żebym na koniec mógł pobrać tylko rekordy należące do konkretnej, wyświetlanej aktualnie strony wyników.

Zastanawiałem się nad tym, czy może wykorzystać jakieś zapytania zagnieżdżone... Nie wiem... Proszę chociaż o jakieś podpowiedzi dot. rozwiązania problemu.

--------------------
Zbiór najlepszych technologicznych artykułów (programowanie, internet, linux)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
spenalzo
post 10.02.2006, 07:18:19
Post #2

Ostrzeżenie: (0%)
-----

O ile dobrze zrozumialem to:
  1. ...... ORDER BY proposition DESC, nowy DESC

--------------------

+Quote Post
intol
post 10.02.2006, 22:01:31
Post #3

Ostrzeżenie: (10%)
X----

OK, rzeczywiście, dzięki. Jednak chciałbym w przyszłości dodawać nowe warunki do podzapytań np. o artykuły-propozycje. Czy ktoś mógłby podsunąć mi szablon zapytania zagnieżdżonego rozwiązującego wyżej przedstawiony problem (jeżeli dobrze słyszałem, to przy pomocy czegoś takiego też można by to zrealizować)?

--------------------
Zbiór najlepszych technologicznych artykułów (programowanie, internet, linux)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:47