![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 1 Dołączył: 28.12.2003 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak nadawac wysylanym plikom odpowiednik id w mysql, czyli nazwy plikow to np 1 2 3 4 5 itd,
chodzi mi generalnie o nadanie unikalnej nazwy rozwiazalem to za pomocą rand() ale wolalbym jednak takie id, w randzie zawsze jest mozliwosc powtorzenia ![]() rozumiem polaczyc sie z folderem w ktorym są pliki, ale jak wybrac nazwe pliku o najwyzszej wartosci? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostrzy (chyba) sposób:
Chociaż wolałbym jakieś nazwy plików z czymś unikalnym (md5() albo uniqid() a może tempnam())... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 1 Dołączył: 28.12.2003 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki wlasciwie to uniqid() / uniqid('',true)
zalatwia całą sprawe na amen i o to mi chodziło, poprostu malo jeszcze znam operatorow w php ![]() pozdro 600 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tempnam() - funkcja przeznaczona specjalnie do tych celow, nie ma co wymyslac kola na nowo
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
ja jednak zostane przy uniqid() bo chodzi mi o nadawanie nazw plikom przy uploadzie,a to prosciej wychodzi, nawet stwierdzilem, ze uniqid('', true) jest bezsensowny, bo przeciez zazwyczaj proc i tak wykonuje jedna instrukcje jednoczesnie, zreszta zeby to zgrac, czysty pedantyzm, to true niepotrzebne zupelnie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co tak ? Najpier wrzucasz plik na serwer, potem rekord do sql i prosty rename na id utworzone rekordu
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(NuLL @ 2006-02-09 03:15:48) Po co tak ? Najpier wrzucasz plik na serwer, potem rekord do sql i prosty rename na id utworzone rekordu chyba niezabardzo rozumiem, sugerujesz, zebym stworzyl osobna tabele specjalnie dla tego celu, czy jak? ps. kiedys to bylo ogromne forum, a teraz widze, ze tylko moderatorzy tutaj piszą , szkoda -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 03:12 |