![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Pisze sobie funkcje która ma za zadanie wygenerowanie listy select i zaznaczenie odpowiedniej pozycji (option) selected. Mam w bazie 2 tabele. W jednej są wyszstkie kategorie artykułów: |id|nazwa_kategorii a w drugiej artykuły: |id|wpis|autor|kategoria No i robie zapytanie do bazy:
Dzięki temu wybieram 2 rekordy z tabeli artykuów i wszystkie kategorie z tabeli kategorii artykułów. No i następnie musze porównać którą kategorie posiada artykuł aby zrobić ją selected w pole a reszte nie, więc robie:
No i niby wszystko jest ok, a efekt jest taki:
No i pierwszej pozycji wole nie powinno być a sie pojawie i nie wiem czemu :? Dodatkowo dam printa tablicy $tablica:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli chesz posortowac to zapytanie jakie masz teraz wstaw jako podrzedne a w nadrzednym uzyj sortowania ORDER BY, tylko z tego co widze to raczej chodzi Ci o cos takiego zeby najpierw byla kategoria a pozniej art - to wtedy wstawiasz 2 pole i np faga ustawiasz sobie ze 1 to kategoria 2 to art i pozniej sortujesz
Przyklad
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko mi juz nie chodzi o zapytanie
![]()
edit :// Juz sobie poradzilem ![]() Ten post edytował Apo 8.02.2006, 17:22:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 03:51 |