![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: C:/Windows/Temp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam formularz który zapisuje mi do pliku np imie, nazwisko, adres, informacje. jako zmienne $imie $ nazwisko itd i teraz chce to wyświetlić sobie w oddzielnym pliku *.php moje pytanie jak to zrobić?? jak pobrac te dane np z pliku info.txt?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oddzielaj dane w pliku jakimś separatorem, np: ||, a nastepnie odczytaj zawartość pliku i użyj funkcji explode.
Możesz również zapisywać każdą daną w innej linii i nastepnie użyć funkcji file() na pliku i kolejno wszystko wyświetlic... -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2003 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest bardzo proste, podam Ci przykład z zapisem i odczytem, bo zależy jak kto ma zapisane...
Formularz Kod <form method=post action=zapisz.php>
Nick:<input type=text name=nick><br> Miasto:<input type=text name=miasto><br> Komórka:<input type=text name=komora><br> Gadu-Gadu:<input type=text name=gg><br> E-mail:<input type=text name=mail><br> WWW: http://<input type=text name=www><br> <input type=submit value=Dodaj> <input type=reset value=Wyczyść></form> zapisz.php [php:1:5ec23e2879]<?php $ip = $REMOTE_ADDR; $file=fopen("dane.txt", "a"); fwrite($file, "$nick||$miasto||$komora||$gg||$mail||$www||$ip n"); fclose($file); echo "Dane zapisano!"; ?>[/php:1:5ec23e2879] odczyt.php [php:1:5ec23e2879]<?php $dane=file("dane.txt"); for($i=0; $i<count($dane); $i++) { $wiersz=explode("||", $dane[$i]); echo "$wiersz[0] - $wiersz[1] - $wiersz[2] - $wiersz[6] - <a href=gg:$wiersz[3]>$wiersz[3]</a> - <a href=mailto:$wiersz[4]>$wiersz[4]</a> - <a href=http://$wiersz[5] target=_blank>$wiersz[5]</a>"; } ?>[/php:1:5ec23e2879] Coś w tym stylu :-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: C:/Windows/Temp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok a np $wiersz[0]- jest to pierwsza zmienna z formularza czy jak??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Uwielbiam to pytanie : Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest pierwszy element z tablicy, a dokladniej piewszy ciag znakow znajdujacy sie przed "||" [czyli nick w tym przypadku]
-------------------- ENV: Gentoo Linux (2.4.32-gentoo), Apache 2.0.55, php 4.4.0, MySQL 4.1.19 (home)
ENV: netBSD 3.0, Apache 2.0.58, php 5.1.4, PgSQL 8.0.8 (robin) Zlecenie chetnie przyjme |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie chodziło o cos takiego jak przedstawił Makao...
![]() -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
dzięki , a moge uzyc %%
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Uwielbiam to pytanie : Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co to za roznica? Problem moze sie tylko pojawic, gdy ktos np w nicku wpisze wlasnie ten znak, ktory sluzy za separator.
-------------------- ENV: Gentoo Linux (2.4.32-gentoo), Apache 2.0.55, php 4.4.0, MySQL 4.1.19 (home)
ENV: netBSD 3.0, Apache 2.0.58, php 5.1.4, PgSQL 8.0.8 (robin) Zlecenie chetnie przyjme |
|
|
![]()
|
|
Jasne, potem tylko użyj tego jako separatora i będzie git...
-------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
![]() dzięki ![]() ale mam pytano || i %% to tosamo?? mam kilka książek ale nigdzie nie piszą o newsach, heh pewnie trza pokombinować ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ale mam pytano || i %% to tosamo??
Mi się wydaje, że nie... :-D Jako separatora możesz użyć dowolnego ciągu znaków, takiego, który się na pewno nie pojawi w formularzu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli działa tak samo, wymaga tylko drobnych zmian w kodzie...
-------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
ok
wszystko działa dzięki ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 08:30 |