![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
szukam funkcji kotra na tablicy bedzie robila cos takiego co robi mysql_fetch_assoc() na zbize wynikow zapytania
![]() dkladniej: mysql_fetch_assoc() przechodzi przez poszczegolne rekordy i zwraca ich wartosc az napotka koniec zbioru wynikow i zwraca false ja szukam funkcji (a jak jej nie ma to bedzie trzeba napisac) ktora przechodzi przez tablice zwracajac jej wartosci i false jak jest koniec tablicy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
foreach
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tak się wtrącę jeszcze ze swoją filozofią, cbociaż foreach jest tu najoptymalniejszym rozwiązaniem... Chłopskie rozumowanie lekcja #1: tablica = array, chodzić = walk... I mamy funkcję array_walk
![]() -- edit: mike_mech: ja nie mówię, że w tym przypadki ta funkcja jest dobra, ale po prostu chce w końcu pokazać jak proste jest szukanie czegoś w manualu, a nie liczenie tylko na podanie gotowca na tacy na forum. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~crash dopóki chcesz dokonać operacji na elemencie lub tylko go wyświetlić, to array_walk jest OK, ale jeśli chcesz go zwrócić, żeby potem coś z nim zrobić to już nie bardzo.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi sie wydaje ze do tego sluzy raczej array_map
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(NuLL @ 2006-02-07 11:29:51) Mi sie wydaje ze do tego sluzy raczej array_map Jak się uprzeć, to i robotem kuchennym można zamieszać kawę. Tylko po co, skoro jest łyżeczka (foreach)? -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Zamykam to bo się zaraz pokłucimy o to
![]() Autora odsyłam do totalnych podstaw i manuala. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 19:38 |