![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem na forum z przerwami od dwóch lat. Pamiętam, jak kiedyś na PRO codziennie pojawiały się nowe posty, co jakiś czas nowe tematy. Obecnie ciężko w ciągu tygodnia o nowy post, jeszcze trudniej o ciekawą dyskusję.. stąd moje pytanie, czy php Pro umiera? Jeśli tak to dlaczego, dlaczego nie pojawiają się nowe tematy, czy wyczerpał się zbiór zagadnień związanych z inżynierią oprogramowania w php?
Ten kto mówi, że nie chce mu się pisać na PRO niech się chociaż podpisze. ![]() Ten post edytował splatch 7.02.2006, 10:50:14 -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Spadl poziom forum
2. Posty ktore sie pojawiaja to pytanie, gdzie w ciagu kilku minut pojawia sie odpowiedz 3. Userzy ktorzy podejmowali takie tematy no nie ma co ukrywac zbyt czeto juz nie przesiaduja na forum. 4. Gdy pojawi sie taki temat zazwyczaj ktos za cos skrytukuje lub temat jest odrazu zamykany. To moja opinia. Najczesciej wypowiadam sie w bazach, tam tez zauwazylem drastyczny spadek, pytania ktore sie pojawiaja to podstawy SQL, nie ma juz tematow zwiazanych z dostrajaniem zapytan, optymalizajca, tematy najczesniej z MySQLa, nie mowiac juz o PG czy ORACLE. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też zaglądam głównie do MySQL ( z zamiarem dowiedzenia sie czegoś nowego)... poziom tego forum jest skrajnie żałosny, to samo tyczy sie zresztą php - 95% odpowiedzi można znaleźć w manualu, ew. we wcześniejszych postach.
A jeszcze rok-dwa temu poziom MySQL/php był naprawde niezły, sam sporo wiedzy wyniosłem z MySQL rozwiązując czyjeś/swoje problemy z zapytaniami itd... Cytat 4. Gdy pojawi sie taki temat zazwyczaj ktos za cos skrytukuje lub temat jest odrazu zamykany. Imo moderatorzy chcąc sie jakby popisać przed kimś (?) zamykaja tematy stanowczo za często i za szybko... Ten post edytował spenalzo 7.02.2006, 10:59:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(spenalzo @ 2006-02-07 10:57:10) Imo moderatorzy chcąc sie jakby popisać przed kimś (?) zamykaja tematy stanowczo za często i za szybko... A pewnie zostawiajmy takie badziewia: przechodzenie przez tablice forum.php.pl to w 95% jedno wielkie php Pocz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem pojawiło się wielu nowych użytkowników, którzy zaczynają od podstaw i takie też mają pytania; niejednokrotnieodpowiedzi na nie są w manualu.
Co do tematów pro: przecież nikt nie zabrania nikomu wypowiadać się w pro. Moderatorzy dbają jedynie o porządek na forum. Nie mam statystyk, ale wydaje mi się, że nie było wielu tematów zamykanych na pro, chyba, że były zamykane i przenoszone z powodu treści odbiegającej od poziomu forum. Nie wiem też jak inni, ale ja nie staram się przed nikim popisać ani nikomu przypodobać (o czym niejeden i niejednokrotnie osobiście się przekonał ;-) ). I nie uważam, że zbyt często zamykane są tematy. Jak już powiedziałem, pojawia się wiele, postów typu "jaka funkcja zrobi mi ...." i takie posty trzeba jakoś moderować. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moja osobista teoria to taka ze ludzie moga myslec iz to nie dizal na "blachostki" i woli zadac pytanie na innym forum zeby nie dostac reprymendy
![]() ![]() aczkolwiek uwazam ze grupa moderujaca jest bardzo sprawana i wielke wam dzieki za lad i skald ktorego tu pilnujecie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chodzi mi o zamykanie durnych postów bo to oczywiste... ale czasami niektóre tematy aż sie proszą o komentarza a tu "Zamknięty"
![]() Cytat Moim zdaniem pojawiło się wielu nowych użytkowników, którzy zaczynają od podstaw i takie też mają pytania; niejednokrotnieodpowiedzi na nie są w manualu. Zawsze tak było... ale nie było po prostu pytań, na które można uzyskać odpowiedź po 2 sekundach szukania na www.php.net ![]() A mysql? To samo. Tylko, że tam troche mniej postów jest takich, jakieś 50% ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest tylko jedna odpowiedź.
Ludzie są coraz bardziej leniwi i coraz młodsi, wiek użytkowników foeum jest jaki jest i nie mówię że to źle, ale ma to swoje ciemne strony. Ludzie w gimanzjum nie są uczeni myślenia. A każdemu się wydaje że jak jest początkujący to można mu wszystko jeśli w temacie walnie "jestem noobem". A prawda jest taka że tu zawsze wymagano myślenia i własnej inicjatywy, a przede wszystkim zaangażowania w poszukiwanie odpowiedzi/rozwiązania. I dlatego można odnieść wrażenie, że my jesteśmy coraz bardziej cięci na userów, a prawda jest tak że oni są coraz większymi leniami. I ja sobiście mam zamiar takie lenistwo tępić jak tylko można. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Ja sam nie wiem czy nadaje sie do pisania w "php pro".
Pozatym jak chialbym tam pisac temat, to ja traktuje to powaznie, chcialbym zeby ludzie bioracy udzial w dyskusji tez przynajmniej wykazali minimalna chec a niestety wiekszosc postow to osobiscie bym wyrzuci do kosza - popatrzcie jak to wyglada na zagranicznych forach. |
|
|
![]()
|
|
Cytat(hwao @ 2006-02-07 11:25:35) (...) popatrzcie jak to wyglada na zagranicznych forach. Ja znam tylko SitePiont.com. Na forum ogólnym poziom jest bardzo słaby i tam jest zarazem najwięcej postów. Ale na forum php Application Design, które u nich jest czymś w stylu php Pro. już nie jest źle. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Błagam, tylko mnie nie bijcie, ale... przenoszę.
Ten temat nadaje się do dzialu Opinie o forum, bo wkoncu to teraz tu robimi ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php Pro zdechlo i tyle.
Czemu ![]() Zdravim -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja chyba już rok nie wchodziłem na forum php. Po prostu poziom był tak niski, że odechciewało się czytać. Nie wiem jak jest teraz, bo nie wchodze, ale przypuszczam, że nie wiele się zmieniło...
Jeśli chodzi o php Pro, to mam zasubskrybowane powiadamiania na e-mail o nowych tematach, ale nie pamiętam już kiedy ostatni raz wszedłem żeby coś poczytać. Poza tym częstotliwość pojawiania się nowych tematów jest bardzo niska, co trochę dziwi, bo php cały czas idzie do przodu, co widać na zagranicznych forach. Wniosek - osoby, które kiedyś pisały na php Pro znięchęciły się, albo poprostu przeniosły na zagracznine fora, bo bariera językowa nie jest dla nich problemem. Lub też zmienili branżę, coraz więcej osób migruje na JSP i ASP.NET. -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cudi zgodze sie z Toba. Poziom od dluzszego czasu pada na leb na szyje.
Przed chwila zerknalem na forum php i oto pierwsze z brzegu tematy, ktore wolaja o przeniesieinie do Poczatkujacy lub do kosza: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41474 http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41468 http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41442 http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41435 http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41404 Szczerze mowiac ciezko mi jest powiedziec czemu tak sie dzieje bo tez sporadycznie tu wchodze, ale moze kwestia jest zbytnie poblazanie nowym uzytkownikom. Swego czasu bylo tak, ze po napisaniu przez nowa osobe tematu nie w tym miejscu, nie tak jak trzeba etc. wysylalo mu sie PW z wyrazna infromacja co nakazuje regulamin, jak podchodzimy do lenistwa i braku funkcji myslowych oraz do trolowania. Jezeli taka osoba nie reagowala na prosby to po prostu ja sie wyrzucalo. Przez to poziom forum byl na niezlym poziomie i kilka konkurencyjnych serwisow zazdrosilo nam uzytkownikow. W tej chwili jest duzo uzytkwonikow nowych. Co prawda mam swoje zdanie na poziom szerszej grupy "gimznazjalistow" ![]() Sadze tez, ze dobrym pomyslem bylo by wprowadzenie moda "Pomogl mi" oraz dodanie na kazdym forum tzw top 3 najlepszych "Pomagaczy" ![]() Tylko, ze trzeba sie liczyc z duza iloscia osob, ktore nagle zaczna odpisywac na najglupsze tematy tylko po to aby dostac punkty - ale o postepowaniu z takimi uzytkownikami napisalem wyzej. To oczywisce sa moje przemyslenia i nikogo do nich nie bede zmuszal ale chcialem sie nimi z Wami podzielic ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat("Seth") bo tez sporadycznie tu wchodze Cytat("Cudi") Ja chyba już rok nie wchodziłem na forum php. Cytat("SongoQ") Najczesciej wypowiadam sie w bazach Cytat("spenalzo") Też zaglądam głównie do MySQL No i na koniec również ja żadko tam zaglądam (chyba, że trzeba coś zmoderować). I pytanie: Kto więc ma pisać na pro? Początkujący? Skoro starzy użytkownicy nie mają tam nic do powiedzenia to forum umiera. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się z postem Krzycha. Normalne jest to że użytkownicy rejesrtujący się na danym forum tematycznym w większości są nowicjuszami którzy pragną sie czegoś nauczyć. Oni nie wypowiadaja się w php Pro ponieważ mają za mało wiedzy =_=. Do rozwoju tego dziąłu potrzebne jest grono specjalistów które siedzi w branży przynajmniej od pewnego czasu, i wie jakie problemy i tematy poruszać.
Ja dla odmiany często wchodze na php Pro, aczkolwiek bardziej w celu poznania nowych ciekawych sposobów w optymalizacji kodu i wygodzie jego pisania, niż w zakładaniu nowych wątków. ps. Chyba jestem jedynym (narazie) userem bez specjalnej rangi wypowiadającym się w tym temacie ![]() Ten post edytował Levabul 7.02.2006, 12:54:43 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
php jest na tyle prostym językiem, że po pół roku-rok możesz zacząć zadawać nieśmiało pytania na php pro, chocby o same idee programowania... wystarczy cofnąc sie o 3-4 lata wstecz na forum i zobaczyć jak każdy z nas pytał o podstawy php, i poem stopniowo o coraz trudniejsze rzeczy...
A teraz - ktoś posiedzi troche na forum, pozadaje głupie pytania, i po krótkim okresie wpisuje sobie w CV "bardzo dobra znajomość php" ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(spenalzo @ 2006-02-07 12:56:09) (...) że po pół roku-rok możesz zacząć zadawać nieśmiało pytania na php pro, chocby o same idee programowania... No właśnie niekoniecznie, jak chcesz to ci na PW wyślę długą listę userów którzy są na forum 2-3 lata i tętno mi skacze jak tylko widzę że posta piszą ![]() Na PW bo tu nie będę ... szykanował ![]() |
|
|
![]()
|
|
To jeszcze funkcjonuje określenie "Ty kubatronie" jako obelga?
![]() --- SongoQ --- Teraz nastala era invx ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a potem jeden z drugim wlazi na forum, pyta sie dlaczego mu cos nie działa, i nie oczekuje odpowiedzi. On oczekuje rozwiązania... Zgadzam sie z tym, kilka razy zdazylo mi sie ze odpoaiedzialem na zasadzie podpowiedzi co ma szukac, a kolejny post usera byl obrazliwy i pelny niezadowolenia ze mu dokladnie tego nie napisalem. Przyklad: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=41027&hl= Lenistwo, lenistwo i jeszcze raz lenistwo. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 17:45 |