![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra mozecie sie smiac z tego pytania ale ja dalej nie wiem..
jak php obiektowe moze sie przydac do towrzenia www co moge nim zrobic takiego czego nie moge przy pomocy zwyklych funkcji ? narazie i tak jestem u podstaw OO wiec nie porobie zbyt wiele ale chcialbym wiedziec do czego te obiekty moga sie przydac przy tworzeniu WWW |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 197 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teoretycznie wszystko to co zrobisz za pomocą OOP możesz zrobić przy użyciu samych funkcji. Pisząc w OOP zyskujesz mniej kodu, przejżystość i co najważniejsze większą wygodę w programowaniu
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe ja moze powiem tak:
to tak jak jazda samochodem mozesz jechac maluchem albo limuzyna ze skora i ogrzewanymi fotelami ![]() wprawdzie i jedno i drugie jezdzi ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mówienie o OOP jako limuzynie bez uzasadnienia mnie nie przekonuje. Dlaczego? Dlatego, że w ten sposób nie można się rozpisywać na ten temat, bez porównania plusów i minusów.
Ja radziłbym autorowi tematu zajrzeć do jakiejkolwiek książki traktującej o programowaniu obiektowym w której w spisie jest "Kryzys oprogramowania" pisanego struktrulanie.. Ja ze swojej strony dodam, że obiekty pozwalają lepiej odwzorować rzeczywistość w programie. Obiekt może symbolizować osobę, wartość pieniężną, firmę.. cokolwiek. Tworząc klasy zaczniesz dostrzegać podobieństwa a wręcz dublujące się fragmenty kodu bez problemu tworzysz klasę bazową z której dziedziczą poprzednie, ot choćby przykład - kierownik i programista. Oboje są pracownikami, ale zajmują się różnymi sprawami. Zatem implementujesz różnice w klasach wyspecjalizowanych a pozostałe są umieszczone w Pracowniku. Co zyskujesz? Przejżystość. Kod łatwiejszy w utzymaniu. W strukturalce jest tak, że jedna zmiana kaskadowo pociąga kolejne zmiany, jedna zmiana wymusza drógą. W OOP tego nie ma. Zmieniasz jeden fragment a w pozostałych miejscach wszystko pozostaje po staremu. Jeśli musisz szukać miejsca gdzie poprawiasz drugi raz ten sam kod to znaczy, że źle wykorzystałeś OOP i powinieneś całość przemyśleć raz jeszcze. Ogólnie, zwieńczę ten post tak - są o tym całe książki, nie da się tego opisać przy użyciu kilku zdań. -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mały przykład z życia wzięty:
robię system obiektowych formularzy, gdzie każdy lement (input, textarea, form itd itp) jest reprezentowany przez osobną klasę. Każda klasa ma ponad 15 metod. A wiesz jak wyglądają? Wszystkie powtarzające się metody zaimplementowane są w FormElement. Nie uzyskasz czegoś takie piszac strukturalnie nie wspominając już o tworzeniu obiektów. Ale OOP to nie jest pisanie w class XYZ. obiektówke trzeba "czuc" a do tego potrzeban jest praktyka. Czyli pisz pisz pisz! ![]() powodzenia! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:55 |